Endüljans Ne Demek , Nedir ? Endüljans Kağıdı , Kavramı , Tarih

Endüljans Ne Demek , Nedir ?

Endüljans , Hristiyanlık dininde günahların tanrı ününde cezalar vererek hafifletilmesidir. Kısaca bağışlanma anlamına da gelmektedir. Mantığı şu şekildedir ; günahkar olan kişi günahlarını itiraf eder ve bir kefaret ödemeyi kabul ederse , Kilise günahkara Tanrı tarafından günahlarının affedildiğini söyler. Yani günahkar günahlarının affedilmesi için Kilisenin uygun gördüğü kefareti ödemek zorundadır. Kefaret ödendiği zaman günahkara Kilise tarafından endüljans bağışlanır.

Endüljans Tarih

Orta Çağ döneminde Haçlı Seferlerine katılım günahları büyük olan ( tecavüz , yağma gibi. ) kişiler için kefarete dönüştürüldü. Büyük günah işleyen kişiler kefaretlerini ödemeleri içi Haçlı Seferine çıkacak olan orduya katılması zorunlu tutuldu.

Zaman kefaret ödemek ticari kaynak haline gelmiş oldu. Rönesans dönemi boyunca kefaret olarak para aldı ve endüljansı ticari kaynak olarak kullandılar. Bundan dolay endüljanslar Papa’nın verdiği af belgesi haline geldi. Günahkarlar artık günahlarını itiraf ediyor karşılığında para veriyor ve Papa tarafından af belgesi alıyorlardır.

Bu sistem teologlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Bunlardan birisi de Martin Luther’di. Endüjans satımı ile Papalar , din adamları zengin bir yaşama kavuşmuşlardı. Günahları affetmek için para almışlar , cennetten toprak sattıklarını söyleyerek de para kazanmışlardır.

Roma’da bunları gören Martin Luther Almanya’ya döndüğünde ilk iş olarak Endüljansın Kuvvetine Dair Tezler adlı bir tez yazdı. Bu tezde günahların sadece Tanrı tarafından affedileceği gibi şeyler yazmaktaydı. İşte bu olaydan sonra Reform Hareketleri başladı ve Katolik mezhebi mezheplere ayrılmaya başladı. Bunlardan ilki ise Martin Luther’in etrafında toplanan Protestanlık mezhebiydi.

Günümüzde ise Katolik Kilise endüljans vermeye devam etmektedir. Fakat sistemin finansal tarafı ve ağır kefaretler ödenmesi tamamen ortadan kaldırılmıştır.

Endüljans

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir