On İki Adalar Hangileridir ? 12 Ada Ne Zaman Verildi ? Kimin ?

On İki Adalar Hangileridir ? İsimleri

On İki Adalar ve Rodos

1- Astypalaia – İstanbulya

2- Herke, Hereke, Herkit

3- Kilimli, Kelemez

4- Kerpe

5- Kaşot, Çoban

6- İstanköy

7-  İleriye, İleryoz

8- İncirli

9- Batnaz

10-  Rodos

11- Sömbeki

12- İlyaki, İlleki, Papazlık, Piskopi, İlkil

13- Meis, Kızılhisas

On İki Ada Nedir ?

Menteşe Adaları olarak da bilinen adalar Adalar Denizinde yani Ege Denizinde bulunan bir grup adaya verilen isimdir. Adalar ismini Osmanlı Devletinin buralarda uyguladığı yönetim biçiminden almıştır. Osmanlı bu adalarda 12’li sistem uygulamıştır. Bu sisteme göre her on tane hane birer tane temsilci seçmiştir. Bu temsilciler bölgeyi yönetecek on iki kişilik bir ihtiyar heyeti seçmiştir.

12 Ada olarak kullanılan adalarda on iki ada yoktur. Bu ada grubunda büyük on dört tane ada ve büyüklü küçüklü toplam 20den fazla ada ve adacıklar vardır.

12 Ada tabiri ise Balkan Savaşlarından önce Yunanlılar tarafından , İtalya’nın adaları işgal etmesinden sonra kullanılmuştır.

On İki Adalar Kimin ? Yunanistan’a Ne Zaman Verildi ?

On İki Adalar günümüzde Yunanistan’a aittir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında yenik düşen İtalya’dan adalar alınmıştır ve 1947 yılında imzalanan Berlin Antlaşması ile Yunanistan’a verilmiştir.

12 Ada Ne Zaman Kaybedildi ?

İtalya ile yapılan Trablusgarp Savaşı öncesinde adalar Osmanlı Devleti’ne aittir. Trablusgarp Savaşı’nın başlamasından sonra Balkan Savaşları da patlak vermiştir. Osmanlı Devleti , Balkan Savaşlarında Adaları Yunanistan’a kaptırmamak için İtalya ile imzalanan Uşi Antlaşması ile geçici olarak On İki Adayı İtalya’ya vermiştir. Osmanlı Devleti adaları tekrar geri alamamış ve adalar kaybedilmiştir.

Uşi Antlaşması ile geçici olarak İtalya’ya verilen adalar , Lozan Antlaşması ile tamamen İtalya’da kalmıştır. İkinci Dünya Savaşını kaybeden İtalya’dan adalar alınarak Berlin Antlaşması ile Yunanistan’a verilmiştir.

12 Ada neden İtalya’ya bırakıldı sorusunun cevabı ise Balkan Savaşlarında Yunanistan’ın adaları işgal etmemesini sağlamaktır.

12 Ada Hangi Antlaşmalar ile kaybedildi ?

Uşi Antlaşması – Balkan Savaşlarının başlaması ile geçici olarak İtalya’ya verilmiştir. Bunun nedeni ise Balkan Savaşlarında adaları Yunanistan’ın işgal etmemesinin istenmesidir.

Lozan Antlaşması – Milli Mücadele sonrasından 1922 yılında imzalanan antlaşma ile adalar kalıcı olarak İtalya’ya bırakılmıştır.

ParisAntlaşması – 1943 yılında İkinci Dünya Savaşı devam ederken İtalya teslim olmuştur. İngilizler adaları işgal etmek istemiş fakat bu girişimler başarısız olmuştur. Bunun nedeni ise adalarda ki denetimi Alman birlikleri ele geçirmiştir. Almanya’nın da savaşı kaybetmesi ile birlikler 1945 yılında adalardan çıkarılmıştır. Adaların yönetimi ise resmen 1947 yılında Paris Antlaşması ile Yunanistan’a verilmiştir.

12 Ada Haritası – 12 Ada Nerede

On İki Adalar

Haberler/Bilgi

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir