Ali Fuat Cebesoy Kimdir ? Hayatı ve Eserleri – Atatürk

Ali Fuat Cebesoy Kimdir ?

Ali Fuat Cebesoy 23 Eylül 1882 yılında İstanbul’da doğmuştur. Nazım Hikmet’in akrabasıdır.

Orta öğrenimini Saint Joseph Lisesi’nde yapmıştır. 1899 yılında Harp Okulu’na gitmiştir ve orada Mustafa Kemal ile sınıf arkadaşı olmuştur. Mustafa Kemal bu dönemde Ali Fuat Cebesoy’un ailesinin yanında kalmıştır.

1902 yılında Harp Okulu’nu bitirdi ve Harp Akademisi’ne geçti. 1905 yılında Harp Akademisi’ni 8. olarak bitirdi.

Ali Fuat Cebesoy’un Görevleri

İlk kıta hizmeti Beyrut’ta başladı. 1908 yılında Roma Askeri Ateşeliği görevini yaptı ve ardından Rumeli de görev yaptı. Rumeli de iken İttihat ve Terakki ile münasebeti oldu.

Trablusgarp Savaşı ve Balkan Savaşlarında görev yaptı. 1.Dünya Savaşı’nda tümen komutanı olarak Kanal Harekatında başarılar gösterdi.

Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Yıldırım Orduları Grup komutanı olan Mustafa Kemal , 20.kolordu komutanı olan Ali Fuat Cebesoy’a orduyu terhis etmemesini ve Konya’ya götürmesini emretti. Böylelikle terhis edilmeyen iki ordudan birisi Kazım Karabekir’in ordusu ve Ali Fuat Cebesoy’un ordusu oldu.

Milli Mücadele Dönemi

Fuat Paşa’nın emrindeki 20.kolordu , Eskişehir’e doğru ilerleyen İngiliz kuvvetlerine Sakarya Geyve’de ateş açarak İngilizleri durdurdu ve Kurtuluş Savaşı’nı fiilen başlattı.

Mustafa Kemal Paşa , Samsun’a çıktıktan sonra Amasya Genelgesi’ni yayınladığında Ali Fuat Paşa yanına gitti ve genelgeyi imzaladı.

Sivas Kongresinde Batı Cephesine Kuvayi Milliye’nin başına atandı. Çerkez Ethem ile birlikte Gediz Muharebesinde Yunanlılara karşı mücadele etti. Fakat Gediz Muharebesi’ni miralay İsmet Paşa kabul etmemişti. Gediz Muharebesi Yunanlıları geri çekmiş olsada çok fazla zahiyat verilmişti. Harekat bitiminden sonra Ali Fuat Paşa görevinden alındı.

Görevden alınan Ali Fuat Paşa , Moskova Büyükelçisi olarak Rusya’ya gitti. 16 Mart 1921 tarihinde TBMM sefiri olarak Moskova Antlaşması’nı imzaladı.

Ali Fuat Cebesoy

Milli Mücadele Sonrası

10 Mayıs 1921 tarihinde Ankara döndü ve burada Müdafaai Hukuk Cemiyetinin başkanlığını yaptı. 1925 yılında Kazım Karabekir’in kurduğu Terakkiperver Cumhuriyet Partisi’ne kurucu üye olarak katıldı. Parti 1925 yılında Şeyh Sait İsyanı sonrasında kapatıldı.

1926 yılında İzmir Suikastı nedeni ile tutuklandı , yargılandı ve daha sonra serbest bırakıldı.

1931 yılında Mustafa Kemal ile barışmasından sonra Konya milletvekili seçildi. 1939-1943 yılları arasında Bayındırlık Bakanı , 1943-1946 yılları arasında Ulaştırma Bakanı ve 1948 yılında TBMM başkanlığı yaptı.

1948 yılında TBMM başkanlığından istifa edip Demokrat Parti’ye katıldı. 1950 seçimlerinin kazanılmasından sonra Cumhurbaşkanı olacaktı fakat yerine Celal Bayar Cumhurbaşkanı oldu. Ali Fuat Cebesoy’a da Savunma Bakanı görevi verildi.

27 Mayıs 1960 darbesinde tutuklandı ve Yassıada’da yargılandı , serbest bırakıldı.

10 Ocak 1968 yılında hiç evlenmemiş olan Ali Fuat Cebesoy hayatını kaybetti.

Ali Fuat Cebesoy’un Eserleri

Sınıf Arkadaşım Atatürk

Mustafa Kemal Milli Lider

Milli Mücadele Hatıraları

Moskova Hatıraları

Gazze Meydan Muharebesi ve 20. Kolordu

Ali Fuat Cebesoy

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir