Refet Bele Kimdir ?
İbrahim Refet Bele 1881 yılında Selanik’te doğmuştur.
Harp Okulu’ndan 1898 yılında mezun oldu. 1903 yılında üsteğmen , 1906 yılında yüzbaşı ve 1908 yılında Hareket Ordusu Jandarma Taburu’na komuta etti. Bu yıllarda İttihat ve Terakki’ye üye oldu.
31 Mart Olayından sonra Mustafa Kemal’in İttihat ve Terakki’nin askeriyeden uzaklaşıp siyasete devam etmesi fikrini savundu.
Harp Akademisinde devam ederken 1909 yılında Trablusgarp Savaşı’na katıldı. Ardından Balkan Savaşlarına katıldı. 1912 yılında Harp Akademisini 1.lik ile bitirdi. 1914 yılında 1.Dünya Savaşı‘na katıldı. Filistin Cephesinde , Gazze Savaşında büyük başarılar elde etti.
Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra İstanbul’a döndü. Burada Jandarma Genel Komutanı oldu. Yaptığı işlerden Damat Ferit ve Mehmet Vahdettin’in rahatsız olması nedeni ile görevden alındı.
Jandarma Genel Komutanı iken Mustafa Kemal’in Milli Mücadele planları için yaptığı toplantılara katıldı. Kurtuluş Savaşı’nın İlkleri olarak anılan grupta Rauf Orbay , Kazım Karabekir , Mustafa Kemal ve Ali Fuat Cebesoy ile birlikte yer aldı.
Milli Mücadele Dönemi
19 Mayıs 1919 yılında Mustafa Kemal ile Samsun’a çıktı. Amasya Genelgesi’ni imzaladı. Erzurum Kongresine katıldı. Ardından Samsun delegesi olarak Sivas Kongresine katıldı. Kongrede Temsil Heyeti’ne 10.kişi olarak dahil oldu. Aynı zamanda Kongrede Amerikan Mandasını savunun grubun yanında yer aldı.
Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nde İzmir milletvekili olarak seçildi. Meclis kapandıktan sonra açılan TBMM’de yine İzmir milletvekili seçildi.
Kuvayi Milliye yerine düzenli ordunun kurulması ile birlikte güney cephesi komutanlığına getirildi. Refet Bey yaptığı Aslıhanlar ve Dumlupınar Muharebeleri’nde kesin sonuç alamadı. Bunun üzerine Mustafa Kemal Refet Bele’yi görevden aldı ve tek komuta olarak orduyu birleştirdi. Ordunun başında İsmet İnönü kaldı. Bu sıralarda Refet Paşa’ya Milli Savunma Bakanı görevi sunuldu fakat o Genelkurmay Başkanlığı görevini istedi. Ama isteği reddedildi.
30 Haziran 1921’de Dahiliye Bakanı seçildi. Bakanlıktan ayrıldıktan sonra Hilali Ahmer başkanı oldu.
Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra Trakya topraklarını geri almak içi Mustafa Kemal tarafından görevlendirildi. Refet Bele’nin unvanı Trakya Yüksek Komiseri oldu.
Saltanatın kaldırılması üzerine Sultan Mehmet Vahdettin’e saltanatın kaldırıldığı bilgisini vermek için görevlendirildi. Daha sonra halifeliğin Mehmet Vahdettin’den alınması üzerine halifelik için Abdülmecid Efendi ile görüştü. Mustafa Kemal , Refet Bele’nin Abdülmecid Efendi’ye aşırı saygı göstermesi ve bir at hediye etmesinden rahatsızlık duydu ve Refet Bele’nin İstanbul görevini aldı.
Milli Mücadele sonrasında CHP’den istifa etti ve 1924 yılında Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasına kurucu üye olarak katıldı. Şeyh Sait İsyanı sonrası parti kapatıldı. İzmir Suikastı sonucunda yargılandı. Daha sonra serbest bırakıldı.
1935 yılına kadar siyasetten uzak kaldı. 1935’den 1950 yılına kadar İstanbul milletvekili seçildi. 1950 yılında Birleşmiş Milletler Ortadoğu Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı Türkiye Delegeliğine atandı. Lübnan’da El Pasha unvanı verildi. 1961 yılında bu görevden ayrıldı.
1963 yılında hayatını kaybetti.
İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.