1787 Osmanlı Rus Savaşı Nedir ? Nedenleri , Sonuçları , Kırım

1787 Osmanlı Rus Savaşı Nedir ?

1787 Osmanlı Rus savaşı yada 1787 – 1792 Osmanlı – Avusturya – Rusya Savaşı , Osmanlı Devleti’nin Küçük Kaynarca Antlaşması ile kaybettikleri Kırım’ı geri almak için başlattıkları savaştır. Savaşı Osmanlı Devleti kaybetmiş ve sonucunda Yaş Antlaşması imzalanmıştır.

Savaş 19 Ağustos 1787 tarihinde 1.Abdülhamit döneminde başlamıştır. İngiltere ve Fransa ilk başlarda savaşa katılmamıştır. Fakat daha sonra Rusya’nın Balkanlar da güç kazanmasını istememişler ve Osmanlı’ya destek vermişlerdir. Beklenmedik bir şekilde Avusturya , Rusya’nın yanında savaşa katılmıştır.

Sadrazam Koca Yusuf Paşa Avusturya’ya karşı ardı ardına zaferler elde etmiştir. Fakat öte yandan Rusya ilerleyişine devam etmiştir.

Tahta 3.Selim’in geçmesi ile Avusturya kuvvetleri Rusya ile birleşerek tekrar taarruza geçti. 1 Ağustos 1789 tarihinde Osmanlı Devleti’ni Fokşan Muharebesinde yenilgiye uğrattılar. 1790 tarihinde Ruslar Yaş şehrini ele geçirdi ve karargahını buraya kurdular. Öte yandan deniz savaşında da Rusların stratejik zaferi oldu ve Ruslar Karadeniz hakimiyetini ele geçirdi. 1791 tarihinde Avusturya savaştan çekildi.

Savaşta tek kalan Rusya barış yapmayı kabul etti ve 9 Ocak 1792 tarihinde Osmanlı Devleti ile Rusya arasında Yaş Antlaşması imzalandı.

1787 Osmanlı Rus Savaşı Nedenleri

Osmanlı Devleti ile Rusya arasında imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması ile Kırım Osmanlı toprağı olmaktan çıkmış , bağımsız olmuştur. Fakat Rusya Kırım’ın iç işlerine karışmıştır. Osmanlı Devleti Kırım’ı geri almak için Rusya’ya savaş ilan etmiştir.

1787 Osmanlı Rus Savaşı Sonuçları

Savaşı Osmanlı Devleti kaybetmiştir.

Savaşta Rusya kadar başarılı olamayan Avusturya ile 4 Ağustos 1791 tarihinde Ziştovi Antlaşması imzalandı. İşgal ettikleri Belgrad’ı Osmanlı Devleti’ne geri verdiler.

Osmanlı Devleti ile Rusya arasında 9 Ocak 1792 Yaş Antlaşması imzalanmıştır. Antlaşma ile beraber Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu Osmanlı Devleti kabul etmiştir.

Yaş Antlaşması ile Osmanlı Devleti dağılma dönemine girmiştir.

Dinyester Nehri Osmanlı Devleti ile Rusya arasında sınır kabul edildi.

Ziştovi Antlaşması

3. Selim döneminde 1791 tarihinde Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında imzalandı. Avusturya savaşta işgal ettiği bölgeleri geri Osmanlı Devleti’ne verdi. İki devlet yıkılasıya kadar bir biri ile savaşa girmediler.

Yaş Antlaşması

3.Selim döneminde 9 Ocak 1792 tarihinde Osmanlı Devleti ile Rusya arasında imzalandı. Antlaşma ile 1789 – 1792 Osmanlı Rus savaşı sona erdi. Antlaşma sonucunda Kırım’ın Rusya’ya ait olduğu Osmanlı Devleti tarafından kabul edildi. Osmanlı Devleti dağılma dönemine girdi.

1787 Osmanlı Rus Savaşı

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

1787 Osmanlı Rus savaşı , 1792 Osmanlı Rus Savaşı  , Osmanlı Rus Avusturya Savaşı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir