31 Mart Olayı Nedir ? 31 Mart Vakası Nedenleri ve Sonuçları

31 Mart Olayı Nedir ?

31 Mart Olayı , 2.Abdülhamit’in 2.Meşrutiyet’i İlan etmesinden sonra İstanbul’da rejime karşı yapılmış bir isyan ve ayaklanmadır. Ayrıca Osmanlı Devleti’nde rejim karşıtı ilk isyandır. İttihat ve Terakkiciler tarafından öldürülen gazeteci Hasan Fehmi’nin cenazesinde ayaklanma büyümüş ve Harekat Ordusunun isyanı bastırıp 2.Abdülhamit’e ”Halk seni istemiyor” diyerek tahttan indirilmesi ile biten olaydır. Tahta Mehmet Reşat’ın geçmesi ile sonuçlanmıştır.

Ayaklanma 13 Nisan 1909 yılında başlamış ve 13 gün sürmüştür. Olaya 31 Mart denmesinin sebebi Rumi Takvime göre 31 Mart 1325 tarihinde gerçekleşmiş olmasıdır.

İlk Basın Şehidi Hasan Fehmi ve İsyanın Büyümesi

Serbesti gazetesinde yazdığı yazılar ile İttihat ve Terakki’yi eleştiren Hasan Fehmi 6 Nisan 1909 tarihinde öldürülmüştür. 31 Mart Vakası’nın çıkmasındaki nedenlerden biriside bu olay olmuştur. Hasan Fehmi ilk basın şehidi olmuştur. Cenazesi , Meşrutiyet karşısı kişilerin çıkardığı bir gösteriye dönmüştür. Daha sonra olayın büyümesi ayaklanın çıkmasına neden olmuştur.

31 Mart Olayı ve Harekat Ordusu

İstanbul’da çıkan ayaklanma , İttihat ve Terakkiciler Selanik ve Edirne’de bulunan orduların birleşmesi ile oluşan Harekat Ordusu’nu İstanbul’a getirmesi ile ayaklanmayı durdurmayı başarmışlardır. Harekat Ordularında Mustafa Kemal kurmay yüzbaşı görevi ile tarihe ilk adımını atmıştır.

Ayaklanmanın durdurulmasından sonra sıkı yönetim ilan edilmiş ve ayaklanmanın sorumlusu olarak görülen 2.Abdülhamit tahttan indirilmiş Mehmet Reşat tahta geçirilmiştir.

31 Mart Ayaklanması ile ölen kişilerin anısına  İstanbul’da Abide-i Hürriye adı ile bir anıt inşa edilmiştir.

31 Mart Olayı Nedenleri – Sebepleri

Serbesti Gazetesi yazarı olan Hasan Fehmi’nin öldürülmesi. Meşrutiyetin tekrar ilan edilmesi ve buna Meşrutiyet karşıtlarının tepki göstermesi. Ahrar Fırkası ve İttihat ve Terakki Cemiyeti arasındaki çekişme. Ordudaki alaylı ve mektepli çatışmaları.

31 Mart Olayı Sonuçları

Ayaklanmanın sorumlusu olarak 2.Abdülhamit görülmüş ve tahttan indirilmiştir. Tahta Mehmet Reşat geçmiştir. İttihat ve Terakki Cemiyeti ülke yönetimini tam anlamı ile ele geçirmiştir. İç politikada Türkçülüğe önem verildi. Ülkedeki karışıklıklardan yararlanan Ermeniler birçok yerde isyan çıkardılar. Padişahın yetkileri kısıtlandı ve meclisin yetkileri arttırıldı. İstanbul’da sıkı yönetim ilan edilmiştir. Ayaklanmaya karışanlar hakkında geniş çaplı araştırmalar yapılmıştır. Ayaklanmaya karışanları cezalandırmak için Divanı Harp , tutukluların ilk sorgularını yapması için Tahkik Heyetleri ve halkın olaya karışanlar hakkında bilgi vermeleri için Tedkikat Heyetleri oluşturulmuştur. Anayasa da yani Kanuni Esasi’de bazı değişiklikler yapıldı. Basın üzerine yapılan sansür kaldırıldı. İngiltere destekli bir hükümet kurulmuştur. Bu durum Almanya ile olan ilişkileri kötü etkilemiştir.

Soru Cevap

31 Mart Olayı ve Babı Ali Baskını arasındaki fark nedir ? – 31 Mart Vakası rejime karşı yapılmış bir ayaklanmadır. Sonucunda padişah değişikliği yaşanmıştır. Babi Ali Baskını ise hükümete karşı yapılan bir olaydır. Ayaklanma değildir. Sonucunda hükümet değişikliği yapılmıştır.

Mustafa Kemal’in görevi nedir ? – Mustafa Kemal Atatürk Kurmay Yüzbaşı olarak Harekat Ordusunda gelmiştir. Görevi ayaklanmayı bastırmaktır.

31 Mart Vakası kim çıkardı , kim bastırdı ? – Meşrutiyetin ilanından sonra rejim karşıtı kişiler tarafından çıkarılmıştır. Selanik’ten gelen Mahmut Şevket Paşa komutasındaki Harekat ordusu bastırmıştır.

31 Mart Vakası padişahı kimdir ? – 2 . Abdülhamit döneminde gerçekleşmiştir.

31 Mart Olayında hangi padişah tahttan indirilmiştir ? – 2. Abdülhamit tahttan indirilmiştir. Yerine ise Mehmet Reşat geçirilmiştir.

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 31 mart olayı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir