Amanname Nedir ?
Amanname , İslam devletlerinde fethedilen bölgedeki gayrimüslim halka , güven içinde olduklarını belirten ve bildire bir belgedir.
Osmanlı Devletinde ki Amannameler de , fethedilen bölgelerde yaşayan Müslüman olmayan halkın can , mal ve ırz güvenliğinin teminatı olarak bildiren belgelerdir. Osmanlı İmparatorluğu fethettiği topraklarda amannameler yayınlamıştır.
Fatih Sultan Mehmet , İstanbul’u fethettikten sonra 29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul’da kalan Bizanslı ve Cenevizliler için şu amannameyi yayınlamıştır ;
”Ben ki emir-i azam sultan-ı Muazzam Murad Han oğlu padişah-ı muazzam ve emir-i azam sultan Muhammed Han. Yerleri ve gökleri yaratan Allah adına, Peygamberimiz Muhammed Mustafa aleyhimüsselam adına, yüce kitabımız Kuran-ı azimüşşan adına, Allah’ın yüz yimi dört bin peygamberi adına, büyük babamız, babamız ve oğullarımız adına, kuşandığımız kılıç adına yemine ederiz ki şehrin Katolik papazları tarafından bizim Bab-ı Humayunumuz’a mümessil olarak gönderilen rahiplerle Senyör Baraban Balios, Senyör Markis Drifango, tercüman Nikola Pelezoni’nin dilediği üzere Galata halkının bize tabi olan sair halklar gibi adalet ve ibadetlerini serbestçe yapmalarına müsadee veriyoruz. Ahalinin barınakları, dükkan, değirmen, gemi, bağ, ticarethane vesair mallarına dokunulmayacaktır. Ailelerine eskisi gibi sahip olacaklar, istedikleri gibi idare edileceklerdir. Ticaret mallarını mülkümüzün her tarafında satmaya izinlidirler. Karada ve denizde istedikleri gibi seyahat edebilecekleri gibi gümrük ve angaryadan da muaf olacaklardır. Bu kaideler bugünden başlayıp ebediyen hükümran olacaktır. Kiliselerinde diledikleri gibi ayin düzenleyebilecekler, papazlara ve arhontlara kötü söz söylenmeyecektir.”
Kısaca amanname , İslam devletlerinde fethedilen bölgelerde yaşayan gayrimüslim halkın can ve mal güveliğinin korunması ve güvence altına alınmasını bildiren belgedir. İnsan hak ve özgürlükleri , adalet ve hoşgörü içermektedir.
İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.