Bogdan Seferi 1484 ve Bogdan Seferi 1538 – Boğdan’ın Fethi

Boğdan Seferi

Boğdan 1456 yılında Sırbistan Seferi sonrasında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiş ve vergiye bağlanmıştır. Daha sonra ödemesi gereken vergiyi ödemeyen Bogdan üzerine 1476 yılında Fatih Sultan Mehmet , Hadım Süleyman Paşa’yı göndermiştir. Hadım Süleyman Paşa seferde başarısız olmuştur. Daha sonra Fatih Sultan Mehmet tekrar kendi komutası ile Boğdan üzerine sefere çıkmıştır. Fatih Sultan Mehmet tekrar Boğdan’ı fethetmiştir.

1484 Boğdan Seferi

Fatih Sultan Mehmet’in 1481 yılında ölümünden sonra 3. Ştefan tekrar haraç ödemeyi kesmiştir. Aynı zamanda Eflak’ın içişlerine karışmaya başlamış ve saldırılar düzenlemeye başlamıştır.

Bunun üzerine 2.Beyazıt Boğdan üzerine Boğdan Seferi düzenlemiştir. Boğdan’ın Karadeniz ile bağlantısını sağlayan Kili ve Akerman Kaleleri Boğdan’a aittir. 2.Beyazıt seferde Kili ve Akerman Kalelerini fethederek Boğdan’ın Karadeniz ile olan sınırını kesmiştir. Asya ve Avrupa arasındaki önemli ticaret limanları olan Kili ve Akerman’ı kaybetmek Boğdan açısından kötü sonuçlar doğurmuştur.

1485 yılında ise Osmanlı Devleti ile Memlüker arasında savaş başlamıştır. Bunun üzerine 2.Beyazıt doğuya yönelmiştir. Aynı dönemde Rumeli Beylerbeyi olan Hadım Ali Paşa Boğdan’ı 2.Beyazıt’ın emri ile yağmalamıştır.

1538 Boğdan Seferi

Kara Boğdan Seferi olarak ta bilinen sefer Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleşmiştir.

Seferin nedenleri ise Boğdan Voyvodası olan Pertu Rareş’in ödemesi gereken vergiyi ödememesidir. Aynı zamanda Voyvoda’nın Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu ile Osmanlı Devleti’nin aleyhinde ittifak yapmasıdır.

1529 yılında Boğdan’a kendi Voyvodasını seçme hakkı verilmiştir. Ancak dışişlerinde Osmanlı Devleti’ne bağlı kalması söylenmiştir. Bunlara uymayan Boğdan üzerine Kanuni Sultan Süleyman sefer başlatmıştır. Bu sefer aslında bir cezalandırma seferidir.

Osmanlı Devleti ile Boğdan arasında büyük bir savaş olmasada Boğdan tekrar Osmanlı hakimiyetine girdi.

1538 Yılı Osmanlı Devleti Başarıları

1538 yılı Osmanlı Devleti’nin askeri anlamda en güçlü olduğu dönem olarak bilinmektedir. Kanuni Sultan Süleyman bizzat kendi komuta ettiği ordusu ile Boğdan’ı fethetmiştir. Aynı zamanda Barbaros Hayrettin Paşa ise aynı yıl içerisinde Preveze Deniz Savaşı ile Haçlıları yenilgiye uğratmıştır. Hadım Süleyman Paşa aynı yıl içerisinde Yemen ve Hadramut’u Osmanlı topraklarına katmış daha sonra Hindistan’a yönelerek Portekizlilerin elinde bulunan Diu’yu kuşatmıştır.

Bogdan Seferi

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir