İnsan, tarihe istediğini söyletebilir. Çünkü ölüler itiraz edemezler.
Fetret Devri Nedir ? Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir ? Ne Demek ?
Posted on
Fetret Devri Nedir ?
Fetret Devri , Yıldırım Beyazıt’tan sonra 1402 – 1413 yılları arasında boş kalan Osmanlı Devleti tahtı için taht kavgalarının yaşandığı kargaşa dönemidir. Kelime anlamı ise iki olay arasındaki süredir. Yani aralık anlamına gelmektedir.
1402 yılında Timur Devleti ile Osmanlı Devleti arasında Ankara Savaşı yapılmıştır. Savaşı Osmanlı Devleti kaybetmiştir. Dönemin padişahı olan Yıldırım Beyazıt ve oğlu Mustafa , Timur tarafından esir alınmıştır. Yıldırım Beyazıt’ın esir alınması ile birlikte Osmanlı Devleti tahtı boş kalmıştır. 1402 yılından 1413 yılına kadar Yıldırım Beyazıt’ın 4 oğlu arasında taht kavgası yaşanmıştır. Osmanlı Devleti’nin tahtının boş kaldığı ve kargaşanın yaşandığı bu döneme Fetret Devri adı verilmiştir.
Fetret Devri’ne aynı zamanda Bunalım Devri ve Fasıla-i Saltanat da denilmiştir.
Yıldırım Beyazıt ve oğlu Mustafa’nın esir düşmesi ile taht yarışına dört oğlu girmiştir. Bunlar İsa Çelebi , Mehmet Çelebi , Süleyman Çelebi ve Musa Çelebi’dir.
1413 yılında Mehmet Çelebi’nin tahta geçmesi ile devri sona ermiştir. Bu devre son verdiği için ve Osmanlı Devleti’ni yıkılmaktan kurtardığı için aynı zamanda Mehmet Çelebi’ye ikinci kurucu unvanı verilmiştir.
Fetret Devri’nde İstanbul’u kuşatan şehzade ise Musa Çelebi olmuştur. İstanbul’u kuşatan ilk ve tek şehzade Musa Çelebi’dir.
Fetret Devri’nin Nedenleri
Ankara Savaşı ile dönemin padişahı olan Yıldırım Beyazıt’ın Timur’a esir düşmesi.
Tahta geçmek için dört kardeşin taht kavgası içine girmesi.
Boş kalan tahttan dolayı büyük bir kargaşa yaşanması.
Fetret Devri’nin Sonuçları
Dağılan Osmanlı 1413 yılında Çelebi Mehmet’in taht yarışını kazanıp tahta geçmesi ile birlik yeniden sağlanmıştır.
Çelebi Mehmet’e devleti yıkılmaktan kurtardığı için ikinci kurucu denilmiştir.
Yıldırım Beyazıt ile esir düşen oğlu Mustafa Çelebi , Yıldırım Beyazıt’ın ölümü ile serbest bırakılmıştır. İlerleyen dönemlerde geri dönmüş ve Düzmece Mustafa olarak adlandırılan ayaklanma çıkmıştır.
Osmanlı Devleti dağılmaktan kurtulmuştur.
Rumeli ve Balkanlar’da olan ilerleyiş bu dönemde durmuştur.
Ankara Savaşı ile Anadolu Türk Siyasi Birliği bozulmuştur.
Bazı beylikler tekrar bağımsızlığını ilan etmiştir.
Dağılan topraklar ve merkezi otoritenin tekrar sağlanması biraz zaman almıştır.
İstanbul’un Fethedilmesi gecikmiştir.
Soru Cevap
Fetret Devri ne demek ? – Fetret kelime anlamı ile iki olay arasındaki zaman demektir. Osmanlı Devleti’nde Ankara Savaşı sonrasında Yıldırım Beyazıt’ın esir düşmesi ile taht boş kalmıştır. Boş kalan taht 1.Mehmet tarafından doldurulmuştur. Bu iki olay arasındaki döneme Fetret Devri denilmiştir. Yani kısa Osmanlı Devleti’nde tahtın boş kaldığı dönem olarak adlandırılmıştır.
Fetret Devri’ne kim son verdi ? – Mehmet Çelebi’nin tahta geçmesi ile devir sona ermiştir. Aynı zamanda bu devre son verdiği için ikinci kurucu unvanı verilmiştir.
Kaç yıl sürmüştür ? – 1402 yılında başlamış ve 1413 yılına kadar devam etmiştir. 11 yıl sürmüştür.
Fetret Devri’nde İstanbul’u kim kuşatmıştır ? – Musa Çelebi İstanbul’u kuşatmıştır. İstanbul’u kuşatan ilk ve tek şehzadedir.
Fetret Devri’ne girmesine neden olan olay nedir ? – Timur ile yapılan Ankara Savaşı sonrasında padişah olan Yıldırım Beyazıt’ın esir düşmesidir.
İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.