Hotin Seferini Düzenleyen Osmanlı Padişahı Kimdir ? Hotin Seferi

Hotin Seferini Düzenleyen Osmanlı Padişahı Kimdir ?

Hotin Seferini düzenleyen Osmanlı Devleti padişahı 2. Osman ( Genç Osman ) ‘dır.

2 Eylül 1621 – 9 Ekim 1921 tarihleri arasında gerçekleşen Hotin Seferi , Hotin Savaşı yada Hotin Muharebesi Lehistan – Litvanya Birliği ordusu ile Osmanlı İmparatorluğu ordusu arasında gerçekleşmiştir. Dönemin padişahı 2. Osman , sadrazamı ise Ohrili Hüseyin Paşa’dır.

Hotin Seferi Nedir ?

1920 tarihinde Osmanlı Devleti ile Lehistan arasında Çuçoro Savaşı yapılmıştır. Savaşı Osmanlı Devleti kazanmıştır. Bunun üzerine Genç Osman Lehistan’ı dize getirmek ve sınırlarını genişletmek için Lehistan üzerine Hotin Seferine çıkmıştır. 200.000 kişilik ordu ile bizzat ordunun başında İstanbul’dan Edirne’ye yola çıkmıştır.

2 Eylül 1921 tarihinde Osmanlı ordusu Hotin’e ( günümüz Ukrayna’da bulunan bir şehir ) ulaştılar ve Lehistan üzerine sürekli saldırılarda bulundular. Eflak , Kırım Hanlığı ve Bogdan da Osmanlı Devleti’ni savaşta desteklemişlerdir. Osmanlı Devleti orduları defalarca saldırı düzenlemelerine rağmen bir başarı gösteremediler. Yeniçeri askerleri çok fazla yorulmuştu ve artık savaşmak istemiyorlardı. Genç Osman’ın itirazlarına rağmen 9 Ekim 1921 tarihinde Lehistan ile Hotin Antlaşması imzalandı. Hotin Barış Antlaşmasının imzalanması ile Osmanlı Devleti savaştan çekildi.

Hotin Kalesi , Osmanlı Devleti hakimiyetinde bulunan Bogdan’a bırakıldı.

Hotin Seferi Sonrası Genç Osman’ın Öldürülmesi

İkinci Osman İstanbul’a döndüğünde savaşın kaybedilmesinin nedeni olarak söz dinlemeyen yeniçerileri bildi. Yeniçeri kaldırmak istedi. Fakat bu yeniçeriler tarafından duyuldu. Yeniçerin duyması üzerine yeniçeriler tarafında 2.Osman tahttan indirildi ve Yedikule Zindanlarında boğularak öldürüldü.

Hotin Seferini Düzenleyen Osmanlı

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir