Muhadiye Savaşı Nedir , 1787 – 1791 Osmanlı Avusturya Savaşı Nedir ?

Muhadiye Savaşı Nedir ?

Muhadiye Savaşı yada Muhadiye Muharebesi 1787 – 1791 Osmanlı Devleti Avusturya Arşidükü Savaşları sırasında yapılan bir savaştır. Savaş 27 – 29 Ağustos 1788 yılında günümüzde Romanya toprakları içerisinde yer alan eski adı ile Muhadiye , yeni adı ile Mehadia şehrinde yapılmıştır.

Osmanlı Devleti 1787 yılında Rusya’nın işgal ettiği Kırım’ı geri almak için Rusya’ya savaş ilan etmiştir. Fakat Avusturya da Osmanlı’ya kaybettiği Belgrad’ı geri almak için Osmanlı Devletine savaş ilan etmiştir. Yapılan divan toplantısında veziri azam Koca Yusuf Paşa’nın ilk önce Avusturya üzerine yürüyeceği daha sonra ise Rusya’ya yürüyeceği kararı alınmıştır.

Dönemin padişahı olan 1.Abdülhamit , Koca Yusuf Paşa’yı Serdarı Ekrem unvanı ile Avusturya’ya karşı savaşa göndermiştir. 3 gün süren savaşı Osmanlı Devleti kazandı. Savaşın kazanılması ile beraber boğazdaki tabyalar ele geçirildi. Avusturya İmparatoru 2.Joseph zorlukla Şebeş Boğazına kaçabildi.

Savaşın sonucunda ise Osmanlı Devleti Şebeş Muharebesi ile Avusturya’yı tekrar bozguna uğrattı. Fakat aynı başarıyı Ruslar karşısında gösteremediler. Daha sonrasında Ruslar ile Avusturya birleşerek Osmanlı Devletine karşı savaştı ve Belgrad’ı ele geçirdiler. Ancak Fransız İhtilali ile Avusturya bir çok toprak kaybetmeye başladı. Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında Ziştovi Antlaşması imzalandı ve Avusturya savaştan çekildi. Antlaşma ile Belgrad tekrar Osmanlı’ya verildi.

1787 – 1791 Osmanlı Devleti Avusturya Arşidükü Savaşı , Osmanlı ile Avusturya arasında yapılan son savaş oldu. Çünkü Fransız ihtilali en çok Avusturya’yı ve Osmanlı Devletini etkilemişti.

Muhadiye Savaşı

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir