Osmanlı Devleti 17. Yüzyılda Hangi Devletlerle Mücadele Etmiştir ?
Osmanlı Devleti 17. Yüzyılda doğu da ve batı da en geniş sınırlara ulaşmıştır. 17. Yüzyıl 1601 ve 1700 yılları arasını kapsamaktadır. Bu dönem Osmanlı Devleti için Duraklama Dönemi olmuştur.
Bu dönemde Osmanlı Devleti’nin mücadele ettiği devletler ;
İran
Lehistan
Rusya
Venedik
Avusturya’dır.
17.Yüzyılda Osmanlı Devleti ve İran
Osmanlı Devleti 1603 – 1639 yılları arasında İran ile yani Safeviler ile savaşmıştır. Savaşın sonucunda Kasrı Şirin Antlaşması imzalanmıştır. Kasrı Şirin Antlaşması ile beraber günümüz İran sınırı büyük ölçüde belirlenmiştir.
Aynı zamanda savaş devam ederken 1612 yılında Nasuh Paşa Antlaşması imzalanmıştır. Antlaşma ile beraber 1590 yılında imzalanan ve Osmanlının doğuda en geniş sınırlara ulaştıran Ferhat Paşa Antlaşması ile Osmanlı’nın aldığı topraklar geri verilmiştir. Antlaşmayı 3 yıl sonra İran tekrar bozmuş ve savaş başlamıştır. Bu savaşın sonunda ise Serav Antlaşması imzalanmıştır.
17.Yüzyılda Osmanlı Devleti ve Lehistan
2.Osman yani Genç Osman 1621 yılında Lehistan’da bulunan Hotin üzerine sefere çıkmıştır. Fakat yeniçerilerin tutarsız davranışları yüzünden başarısız olmuş ve Hotin Antlaşmasını imzalayarak geri çekilmiştir. Yeniçeri Ocağını kaldırmak istemiş ve başarısız olmuştur. Yeniçeriler tarafından boğularak öldürülmüştür.
Hotin Antlaşmasından sonra 50 yıl Osmanlı Devleti ve Lehistan arasında barış devam etmiştir. Ukrayna Kazaklarına saldıran Lehistan bu barış sürecini bozmuştur. Ukraynalı Kazakların yardım istemesi üzerine 4.Mehmet ve sadrazam Köprülü Mehmet Paşa Lehistan Seferi’ne çıktı. Seferde art arda başarılar kazanan Osmanlı ordusu karşısında Lehler barış istedi. 1672 yılında imzalanan Bucaş Antlaşması ile Osmanlı Devleti Batı’da en geniş sınırlara ulaştı ve Podolya’yı egemenliği altına aldı.
Bucaş Antlaşmasın da yer alana vergi maddesini kabul etmeyen Lehistan daha sonra tekrar aynı yıl savaş açtı ve savaş 1676 yılına kadar sürdü. Savaş sonrasında İzvança Antlaşması imzalandı. Antlaşma ile Osmanlı Devleti vergiden vazgeçti ve Bucaş Antlaşması aynen kabul edildi.
17.Yüzyılda Osmanlı Devleti ve Venedik
1645 – 1669 yılları arasında Venedik ile savaşılmıştır. Bu savaşlar aynı zamanda Girit Savaşı yada Giritin Fethi’dir. Girit Kuşatması tam 24 yıl sürmüştür yani 1645 yılında başlayan kuşatma 1669 yılında Girit Fethedilerek sona ermiştir. Köprülü Fazıl Paşa tarafından fethedilmiştir.
24 yıl boyunca kuşatılması ise Osmanlı Devleti’nin eski gücünde olmadığının göstergesidir.
17.Yüzyılda Osmanlı Devleti ve Rusya
1676 – 1681 yılları arasında Çarlık Rusya ile savaşılmıştır. Savaşa Moskof Seferi de denilmektedir. Savaş sırasında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa , sadrazam olmuştur.
Savaş sonrasında 1681 tarihinde Rusya ile Bahçesaray Antlaşması yada diğer adı ile Çehrin Antlaşması imzalanmıştır. Antlaşmanın önemi ise Osmanlı Devleti ile Rusya arasında imzalanan ilk resmi antlaşmadır.
17.Yüzyılda Osmanlı Devleti ve Avusturya
1593 yılında başlayan Osmanlı – Avusturya Savaşı 1606 yılında sona ermiş ve savaş sonrasında Zitvatoruk Antlaşması imzalanmıştır. Antlaşmanın önemi ise artık Osmanlı Padişahının , Avusturya Arşüdüküne eşit sayılmasıydı.
Erdel , Eflak ve Boğdan Avusturya’dan destek alarak Osmanlı’ya karşı isyan başlatmışlardır. Bu nedenle 1663-1664 yılları arasında Osmanlı – Avusturya savaşı yaşanmıştır. Savaş sonrasında Vasvar Antlaşması imzalanmıştır.
İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.