Osmanlı Devletinin Yıkılması – Fiilen – Hukuken – Resmen Yıkılması

Osmanlı Devletinin Yıkılması

Osmanlı Devletinin yıkılması fiilen , hukuken ve resmen olmak üzere üç aşamada gerçekleşmiştir.

Osmanlı Devletinin Fiilen Sona Ermesi

30 Ekim 1918 tarihinde Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti ile imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı Devleti fiilen yıkılmıştır. Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılan Osmanlı Devleti , ağır şartlar içeren Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzalamıştır. En önemli maddeleri 7. ve 24. maddelerdir. Antlaşma Bahriye Nazırı Rauf Orbay tarafından imzalanmıştır.

Osmanlı Devletinin Hukuken Sona Ermesi

Milli Mücadele döneminde Ankara hükümeti savaşı kazanmıştır. Artık kurtuluşun savaş kısmı bitmiş diplomasi kısmı başlamıştır. İtilaf Devletleri ile Ankara hükümeti arasında 11 Ekim 1922 tarihinde imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı Devleti hukuken son bulmuştur.

Bunun nedeni Osmanlı Devleti’nde bir meclisin olmaması , antlaşmanın İstanbul hükümeti ile değil Ankara hükümeti ile yapılmasıdır. Artık İtilaf Devletleri TBMM’yi tanımıştır.

Osmanlı Devletinin Resmen Sona Ermesi

1 Kasım 1922 tarihinde Saltanatın Kaldırılması ile birlikte Osmanlı Devleti resmen sona ermiştir. 1299 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu , 623 yıl boyunca varlığına devam etmiştir. 1922 yılında Saltanatın Kaldırılması ile resmen sona ermiştir. Son Osmanlı padişahı ise Mehmet Vahdettin olmuştur. Son sadrazam ise Tevfik Paşa olmuştur.

Padişaha saltanatın kaldırıldığını bildiren kişi ise Ankara Hükümetinin İstanbul’da ki temsilcisi olan Refet Bele olmuştur.

"<yoastmark

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir