Patrona Halil İsyanı Nedenleri , Sonuçları Patrona Halil Kimdir ?

Patrona Halil İsyanı Nedir ?

Patrona Halil İsyanı 28 Eylül 1730 ve 1 Ekim 1730 tarihleri arasında Patrona Halil önderliğinde başlayan isyandır. İsyan padişah değişikliğine ( 3. Ahmet tahttan indirilmiş yerine 1.Mahmut geçmiştir. ) ve Lale Devri’nin bitmesini sağlamıştır.

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın getirdiği zevk ve sefaret devrinden memnun olmayan bu durumu israf olarak gören ve ekonomik sıkıntılar çeken bir kesim oluşmuştur. Halk camilerde propagandalar yapmış ve isyana zemin hazırlamıştır. Maaşlarını alamayan yeniçerilerde durumdan memnun değildir. Bu olaylardan sonra 1730 yılında bir yeniçeri olan Patrona Halil önderliğinde isyan başlamıştır.

İsyan büyümüştür ve 3.Ahmet bir kişi göndererek isyancıların ne istediğini sormuştur. Patrona Halil ise dönemin sadrazamı olan Damat İbrahim Paşa’nın ve 37 devlet adamının kellesini istedi. 30 Eylül tarihinde sadrazam idam edildi ve 1 Ekim’de isyancılara kellesi verildi. İsyancılar tüm isteklerini yerine getiren 3. Ahmet’in tahttan inmesini istediler. Kendisine zarar verilmemesi şartı ile 3. Ahmet tahttan ineceğini belirtti. Yanına yeğeni olan 1.Mahmut’u çağırttı ve padişah ilan etti. Öğütler verdi ve daha sonrasında yeni padişaha biat etti. Sadrazamlık görevine ise Silahtar Mehmet Paşa getirildi.

1.Mahmut tahta geçtikten sonra isyanın ele başlarını İstanbul’dan uzaklaştırmak istemiştir. Yeniçeri Ağası , Patrona Halil’e 10.000 altın ve istediği bir yerde valilik teklif etmiştir. Fakat Patrona Halil bunu kabul etmemiştir. Amacının para olmadığını bozuk düzeni düzeltmek olduğunu söylemiştir.

Bu durumlardan sonra Patrona Halil silahlı olarak sık sık padişahın huzuruna çıkmış istek ve önerilerde bulunmuş , çarşı pazarı denetlemiştir. Bu durum Patrona Halil ile kapıkulu askerleri arasında huzursuzluğa neden olmuştur. 1.Mahmut bir plan hazırlayıp Divanı Hümayun toplantısı yapmıştır. Toplantıya Halil ve bütün erkanını çağırmıştır. Burada silahları alınan Patrona Halil ve erkanları Sünnet Odası’na alınmıştır. Burada bir baskın ile öldürülmüştür.

Patrona Halil İsyanı Nedenleri

Halkın Lale Devri ile beraber başlayan zevk ve sefaret devrinden memnun olmamaları , bu durumu israf olarak görmeleridir. Halk ekonomik sıkıntılar çekerken sarayın zevk ve sefaret için harcamalar yapmasıdır.

1730 – 1732 İran Savaşlarından kötü haberler gelmesi ve halkın endişe duyması.

Yeniçerilerin uzun zamandır maaş almamaları.

Dönemin tarihçilerine göre isyanın nedeni halkın ekonomik sıkıntısına rağmen sarayda yapılan eğlenceler ve ziyafetlerdir. Aynı zamanda padişah ve sadrazamın ordunun başında sefere çıkmayarak eğlenmeleridir.

Patrona Halil İsyanı Sonuçları

Lale Devri sona ermiştir.

3.Ahmet tahttan indirilmiş yerine 1.Mahmut getirilmiştir.

Dönemin sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiştir.

Patrona Halil Kimdir ?

1690 yılında Manastır’da dünyaya gelmiştir. Hakkında çok fazla bilgi yoktur. Yeniçeri olarak görevini yapmıştır. Patrona Halil İsyanının lideridir. İsyan ile beraber 3. Ahmet’in tahttan indirilip 1.Mahmut’un tahta geçmesinde rol oynamıştır. Aynı zamanda çıkardığı isyan ile Lale Devri’ne son vermiştir.

Devlet işlerini görüşmek için 1.Mahmut tarafından saraya çağırılmıştır ve 1730 tarihinde öldürülmüştür.

Patrona Halil İsyanı

Soru Cevap

Patrona Halil İsyanı sonucunda hangi Osmanlı padişahı tahttan indirilmiştir ? – 3. Ahmet tahttan indirilmiştir.

Tarihi , ne zaman gerçekleşti ? – 28 Eylül 1730 tarihinde başlamıştır. 1 Ekim 1730 tarihinde ise sona ermiştir.

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir