Revan Seferi Nedir ? Revan Seferi Sonuçları ve Önemi

Revan Seferi Nedir ?

Revan Seferi , 1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı sırasında 18 Mart 1635 tarihinde 4.Murat önderliğinde Safeviler üzerine çıkılan seferdir. Osmanlı Devleti , Lehistan ile ilgili sorununu çözdükten sonra doğudaki sorunlarını çözmek için 4.Murat komutasındaki ordu ile Lehistan üzerine sefere çıkmıştır. 

18 Mart 1635 tarihinde Safeviler Osmanlı sınırlarını geçmiş ve yağmalamışlardır. Aynı gün 4.Murat Revan üzerine sefere çıkmıştır. Sefer için ordu yaklaşık 3 ay boyunca yürüdü. 27 Temmuz 1635 tarihinde ise Osmanlı Devleti ordusu Revan’a ulaştı. 28 Temmuz tarihinde ise Revan kuşatıldı. Kuşatmaya dayanamayan Safeviler 4.Murat ile anlaşarak kaleyi teslim ettiler.

Kale teslim alındıktan sonra Murtaza Paşa’ya teslim edildi ve Osmanlı ordusu İstanbul’a geri döndü. Fakat kale tekrar kaybedildi. Bunun üzerine 4.Murat Bağdat Seferine çıktı.

Revan Seferinin Sonuçları

Osmanlı Devleti kaleyi kuşattı ve Murtaza Paşa’ya kale muhafızı olarak kale teslim edildi.
Osmanlı ordusu İstanbul’a döndükten sonra kale tekrar kaybedildi ve 4.Murat Bağdat Seferi’ne çıktı.

Revan Seferinin Önemi

Revan Seferi , Kasrı Şirin Antlaşmasının imzalanmasında bir önem taşımıştır. 1623 – 1639 Osmanlı Safevi Savaşları sırasında ilk önce 4.Murat Revan Seferine çıkmıştır. Revanı almıştır. İstanbul’a döndüğünde ise tekrar Revan kaybedilmiştir. Bunun üzerine 4.Murat Bağdat Seferine çıkmış ve Safeviler ile Kasrı Şirin Antlaşması imzalanmıştır.

Revan Seferi

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir