Zenta Savaşı Nedir , Sonuçları , Önemi , Hangi Padişah , Nerede

Zenta Savaşı Nedir ?

Zenta Savaşı yada Zenta Muharebesi 11 Eylül 1697 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya Arşidüklüğü arasında gerçekleşmiş savaştır. Savaş Osmanlı – Kutsal İttifaklar Savaşları ( 1683 – 1699 ) döneminde yapılmış bir savaştır. Aynı zamanda Osmanlı Kutsal İttifak Savaşlarının son önemli çarpışmasıdır. 3.Macaristan Savaşı olarak da bilinmektedir.

1695 – 1696 yıllarında Avusturya üzerine 2.Mustafa 2 kere sefere çıkmıştır. 3. bir sefere hazırlanarak Avusturya’ya büyük bir darbe indirmek istemiştir. 1697 yılında ise Avusturya , Fransa ile 9 yıldır süren savaşını bitirmiş ve Osmanlı Devletine barış teklifi götürmüştür. 2.Mustafa bu teklifi reddetmiş ve sefer hazırlıklarına devam etmiştir.

18 Nisan 1697 tarihinde 2.Mustafa 100.000 kişilik bir ordu ile sefere çıktı. 11 Ağustosta Belgrad’a ulaşıldı. Yapılan toplandılar da ya Sava üzerinden Varadin’e geçileceği yada Tisa’dan geçilecekti. Amcazade Hüseyin Paşa “Üç keredir sefer yapıp düşmandan bir karış toprak almadan evinize dönüyorsunuz. Eğer yeterince teçhizatınız varsa Varadin’i muharasa ediniz.” diyerek görüşünü belirtti fakat kabul edilmedi.

Daha sonra Cafer Paşa Zenta yönünde ilerlenmesini ve daha sonra Varadin’e geçilmesini önerdi. Padişah , Cafer Paşa olan yakın ilişkilerinden dolayı Cafer Paşa’yı dinledi ve harekete geçildi.

11 Eylül 1697 tarihinde başlayan çarpışmada Osmanlı Devleti büyük kayıplar verdi. Fakat planladıkları gibi Temeşvar’a vardılar. Ancak vardıklarında bir kuleyi kuşatacak güçleri yoktu.

Zenta Savaşı kısaca , 11 Eylül 1697 yılında Osmanlı Kutsal İttifak Savaşları döneminde Avusturya ile yapılmış bir savaştır. Dönemin padişahı 2.Mustafa’dır. Savaş kaybedilmiştir.

Zenda Savaşı Sonuçları

Savaşı Avusturya Arşidükü kazanmıştır.

Son önemli Osmanlı Kutsal İttifak Savaşı olmuştur.

Söz dinlenmeyen Amcazade Hüseyin Paşa , sadrazamlığa getirilmiştir.

Bir çok Osmanlı paşası ve rütbeli askeri hayatını kaybetmiştir.

Osmanlı Devletinin yanında bulundurduğu hazinesi , bir çok çadırı , atı ve sığırı Avusturya’nın eline geçmiştir.

2.Mustafa önce Temeşvar’a daha sonra İstanbul’a çekilmiştir.

Kaybettiği toprakları geri alamayacağını anlayan Osmanlı Devleti 1699 yılında Karlofça Antlaşmasını imzalamıştır.

Zenta Savaşının Önemi

Eski günlerine geri dönmek isteyen Osmanlı Devleti topraklarını geri almak için yaptığı bu seferlerde başarılı olamamıştır. Savaştan sonra Rusya’nın Azak’ı alması ile 1699 yılında Karlofça Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma ile beraber Osmanlı Devleti ilk defa büyük çapta toprak kaybetmiştir.

Zenta Neresi

Zenta yada Senta günümüz Sırbistan’da bulunan Voyvodina bölgesinde bulunan bir kasabadır. Tisa Nehri’nin yakınlarında yer almaktadır. Daha önce buraya Avarlar ve Macarlar’da hakim olmuştur. Daha sonra 1200 lü yıllarda Macaristan Krallığının eline geçmiştir.

Mohaç Meydan Muharebesinin ardından Osmanlı Devleti bu bölgeyi fethetmiştir. 17. yüzyılda ise Habsburg Hanedanın eline geçmiştir. 1699 yılında imzalanan Karlofça Antlaşması ile bölge Habsburg Hanedanının (Avusturya) olmuştur.

dimbos savaşı

Hangi padişah ? – 2.Mustafa döneminde gerçekleşmiştir.

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir