Balkan Antantı Nedir ? Tarihi
Balkan Antantı 9 Şubat 1934 tarihinde Türkiye , Yugoslavya , Yunanistan ve Romanya’nın Atina’da bir araya gelerek imzaladığı barış antlaşmasıdır.
Almanya’da Nazi Partisinin iktidara gelmesi ve İtalya’nın Akdeniz ve Balkanlar da ilerlemek istemesi dünya barışını tehlike altına sokmuştur. Bu gelişmelerden dolayı Balkan devletleri arasında yakınlaşmalar meydana geldi. Türkiye ile Yunanistan arasında İçten Antlaşma Yasası , Romanya ile Dostluk , Saldırmazlık , Hakemlik ve Uzlaştırma Antlaşması , Türkiye – Yugoslavya Dostluk, Saldırmazlık, Yargısal Çözüm, Hakemlik ve Uzlaştırma Antlaşması imzalandı.
Balkanlarda ki Almanya ve İtalya tehlikesine karşı daha sonra bu 4 devlet 9 Şubat 1934 tarihinde Atina’da bir araya gelerek Balkan Anlaşma Yasasını imzaladılar. Bu antanta göre Balkan ülkeleri kendi sınırlarını güvence altına almış oldular. Aynı zamanda birbirlerinin varlıklarına saygı duyacaklardı.
Diğer Balkan ülkelerinden olan Arnavutluk İtalya yanlısı olduğu için , Bulgaristan ise komşu ülkelerinin topraklarında haklarının olduğunu iddia ettiği için bu antanta katılmadılar.
1941 tarihinde 2.Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletlerin yani Almanya ve İtalya’nın Yugoslavya’yı işgal etmesinden sonra antant sona ermiş oldu.
Balkan Antantı , 1953 yılında imzalanan Balkan Paktı ile karıştırılmamalıdır.
Balkan Antantı Amacı
Balkanlarda ki İtalya ve Almanya tehdidine karşı Türkiye , Yugoslavya Romanya ve Yunanistan kendi sınırlarını karşılıklı olarak güvence altına almaktır.
Balkan Antantını İmzalayan Devletler ve Üyeleri
İmzalayan Devletler Türkiye , Yunanistan , Yugoslavya ve Romanya’dır. Antlaşma Atina’da imzalanmıştır. Kodlaması TaYYaR’dır.
Balkan Antantı Neden İmzalandı ?
1933 yılında Almanya’da Nazi Partisi iktidara gelmesi ,
İtalya’nın Akdeniz ve Balkanlar’da yayılmacı politika izlemesi ,
Avrupalı devletlerin silahlanma yarışı ,
Dünya barışının tehlikede olması.
Balkan Antantının Maddeleri
3 maddeden oluşmaktadır. Maddeleri kısaca şu şekildedir ;
Türkiye , Romanya , Yugoslavya ve Yunanistan sınırlarının güvenliklerini karşılıklı olarak güvence altına alacaklardır.
Antlaşmayı imzalayan devletler çıkarları doğrultusunda ortaya çıkan gelişmeleri kendi aralarında konuşacaklardır. Antlaşmayı imzalayan üyeler antlaşmaya dahil olmayan bir Balkan devleti ile bir siyasi görüşmeler yapmadan önce antanta üye devletler ile görüşecektir.
Antlaşma imzalanır imzalanmaz yürürlüğe girecek ve onaylanacaktır. Antlaşma her Balkan ülkesine açık olacak ve katılmak isteyen devletler imzacı devletlerin onayı ile katılabilecektir.
İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.