Boğdan Prensliği Nerede ? Osmanlı Devleti ve Bogdan İlişkisi

Boğdan Prensliği Nerede ?

Boğdan Prensliği günümüz Moldova sınırları içerisinde yer almıştır. Devlet var olduğu dönemlerde Eflak ile komşudur. 1359 -1859 yılları arasında devamlılığını sürdürmüştür. Daha sonra Eflak ile birleşmiştir. Eflak ile birleşmesinden sonra Romanya’nın temelleri atılmıştır. Günümüzde Romanya Eflak Moldova ise Boğdan’dır.

Bu bölgede yaşayan halk bölgenin adına Moldova demiştir. Fakat Osmanlı Devleti , Moldova’yı yöneten voyvodanın ismi 1.Bogdan olduğu için buraya Bogdan adını vermiştir.

Boğdan Prensliği Günümüzde Neresi ?

Bogdan’ın Prut Nehri kıyısının batısında kalan kısmı 1859 yılında Eflak ile birleşmiş ve Romanya’yı oluşturmuştur. Daha sonra Osmanlı Devleti’nin Erdel olarak adlandırdığı Transilvanya’da bu bölgeye katılmıştır.

Bogdan’ın Prut Negri kıyısının doğusunda kalan kısmı ise 1812 yılında Çarlık Rusya tarafında işgal edildi. İşgalden sonra bölgeye Beserabya denildi. 1918 yılında ise Romanya’ya bağlandı. Fakat 1944 yılında tekrar SSCB tarafından işgal edildi. İşgalden sonra SSCB bölgeyi Moldova Cumhuriyeti haline getirdi.

1991 yılında Sovyetler Birliğinin yani SSCB’nin dağılması ile birlikte Moldova Cumhuriyeti bağımsızlık kazandı.

Aslına bakacak olarak Romanya ve Moldova aynı etnik gruptan gelen ve aynı dili konuşan insanlardan oluşmaktadır. Osmanlı Devleti tarafından Bogdan denilen bölge günümüzde yer alan Moldova Cumhuriyeti bölgesinin tamamı ve Romanya’nın kuzeydoğusunun bir kısmını içine alan bölgeden oluşmuştur.

Osmanlı Devleti ve Boğdan İlişkileri

1456 yılında Fatih Sultan Mehmet Sırbistan Seferi sonrasında Boğdan Voyvodalığını fethetti ve vergiye bağladı. Vogdan Voyvodası ise bir süre sonra vergiyi ödemedi ve Eflak’a saldırdı.  1475 – 1476 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet Hadım Süleyman Paşa önderliğinde bir ordu gönderdi. Hadım Süleyman Paşa burada başarısız oldu. Fatih Sultan Mehmet daha sonra kendisinin yönettiği ordu ile Bogdan’a bir sefer düzenledi ve tekrar Bogdan’ı fethetti.

1481 yılında Fatih Sultan Mehmet’in ölümünden sonra Bogdan tekrar vergi ödemeyi kesti. 1484 yılında 2.Beyazıt komutasındaki ordu ile Bogdan’a bir sefer daha düzenlendi. Seferde Bogdan’a ait Killi ve Akerman Kaleleri ele geçirildi. Kalelerin ele geçirilmesi ile Prensliğin Karadeniz ile olan bağlantısı kesildi.

1538 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde tekrar Boğdan üzerine bir sefere çıkılmıştır. Bunun nedeni ise Boğdan’ın tekrar ödemek zorunda olduğu yıllık vergiyi Osmanlı Devleti’ne ödememesidir. Bu sefer ile birlikte Osmanlı Devleti’nin Boğdan üzerindeki hakimiyeti sağlamlaşmıştır.

18,6 – 1812 Osmanlı Rusya savaşı sonrasında Boğdan’ın bir kısmı Rusya tarafından işgal edildi.

1828-1829 Osmanlı Rusya savaşları sırasında Eflak ve Bogdan Rusya tarafından işgal edildi. Edirne Antlaşması ile ise Osmanlı Devleti Eflak ve Bogdan’a geniş özerlik vermiştir.

1859 yılında ise Eflak ve Boğdan birleşti. Romanya’nın temelleri atıldı. 1812 yılında Rusya tarafından işgal edilen bölge ise Moldova olarak kaldı.

Boğdan
Turuncu kısım Boğdan Yeşil kısım ise Eflak’tır.

Soru Cevap

Boğdan nerede ? – Günümüz Moldova’da yer alan bölgedir. Bir kısmı ise Romanya’da yer almaktadır.

Ne zaman alındı ? – İlk olarak 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiştir. Daha sonraları ise vergi ödememiştir. Tekrar Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiştir. 2.Beyazıt ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde ise tekrar vergi ödemediği için sefere çıkılmıştır.

Ne demek ? – Aslında bölgede yaşayan halk o bölgeye Moldova adını vermiştir. Boğdan ise Osmanlı Devleti’nin kullandığı terimdir. Bunun nedeni ise yöneticisisin adının Boğdan olmasıdır.

Kim zamanında alındı ? – Fatih Sultan Mehmet döneminde alınmıştır.

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir