Fransız İhtilali Nedir ? Tarihi ve Sonuçları Nelerdir ? Pasta Yoksa

Fransız İhtilali Nedir ?

Fransız İhtilali ya da diğer adı ile Fransız Devrimi 1789 yılında başlamış 1799 yılına kadar süren bir devrimdir. Devrimin amacı monarşiyi yıkıp Cumhuriyet’in ilan edilmek istenmesidir. 1791 yılında Kral XVI.Louis devrilmiş ve Cumhuriyet ilan edilmiştir.

Monarşi ile yönetilen Avrupalı devletlerin hanedanları bu olaydan endişe duymuşlardır. Bu yüzden Fransa kralını desteklemişlerdir. Bu devletlerin başında Prusya ve Avusturya yer almıştır. Bunu gören Fransa Prusya ve Avusturya’ya savaş açmıştır. Bu savaşlara Fransız Devrim Savaşları denilmiştir. 1792 yılında başlayan ve 1802 yılında biten bu savaşlar sonucunda Fransa , Avrupa’nın en güçlü devleti haline gelmiştir.

1789-1792 yıllar yılları arasında Meşruti yönetim gerçekleşmiştir.  1789 yılında Parislilerin ayaklanması ile 1791 yılında kurucu bir meclis toplandı. Burada bir anayasa hazırlandı ve monarşinin yani hükümdarın yetkileri sınırlandırıldı. Halk tarafından seçilecek olan bir parlamentonun yasama ve yürütme yetkilerini hükümdar ile paylaşması uygun görüldü.

1792 yılında Fransa Kralı XVI.Louis bu duruma razı gelmediği belirtti ve Fransız halkı tekrar ayaklandı. Kral tahttan indirildi ve 1792 yılında Cumhuriyet ilan edildi. 1793 yılında ise kral ve kraliçe idam edildi. 1795 yılına kadar Cumhuriyet ile yönetildi ve 1795-1799 yılları arasında ise diktatörlük ile daha güçlü olunacağı üzerine diktatörlük ile yönetildi.

Fransız Devriminin Sonuçları Nelerdir ?

Fransa’da İnsan Hakları Bildirisi yayınlandı.

Devrim Yakın Çağ’ın başlanması olarak kabul edildi.

Milliyetçilik akımı yayılmaya başladı.

Krallıkların yıkılabileceği düşüncesi arttı.

Eşitlik , özgürlük , adalet ilkeleri yayılmaya başlandı.

Egemenliğin halka ait olduğu kanıtlandı.

Napolyon darbe ile 1804 yılında imparator oldu.

Napolyon’un başa geçmesi ile Napolyon Savaşları başladı. Napolyon’un amacı Fransa’nın sınırlarını geliştirmekti.

Waterloo Savaşı ile Napolyon yenildi ve sürgüne gönderildi. Yenilginin ardından monarşiye tekrar geçildi.

Milliyetçilik akımı ile bağımsızlık için ayaklanmalar başladı. Osmanlı topraklarında bulunan Yunanistan bağımsızlık ayaklanması çıkardı ve 1829 yılında bağımsızlık kazandı.

Ekmek Yoksa Pasta Yesinler !!

Ekmek yoksa pasta yesinler sözünü Fransa Kralı XVI.Louis’in taç giyme töreninde kralın eşi olan Kraliçe Marie Antoinette tarafından söylenmiştir. ( 1774 )

Fransız İhtilali

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir