Nyon Konferansı Nedir ?
Nyon Konferansı 10-14 Eylül 1937 tarihleri arasında toplanmıştır. Toplantı İsviçre’nin Nyon şehrinde olmuştur. Konferansa katılanlar arasında Bulgaristan, Mısır, Yunanistan, Romanya, Türkiye, SSCB , Kuzey İrlanda ve Yugoslavya yer almıştır. İngiltere ve Fransa konferansa liderlik etmiştir.
Konferansın amacı ; Akdeniz’de yaşanan korsanlık olaylarının azaltmak ve güvenliği sağlamaktır. Aslında bir nevi İtalya’da Mussolini’nin başa gelmesi ve Mussoli’nin Akdeniz için ” Mare Nostrum ” yani bizim deniz politikası izlemesidir.
İspanya iç savaşı sırasında Akdeniz’de uluslararası nakliye gemilerine saldırılar olmuştur. Bu sıralarda İtalya serbest denizaltı savaşı sürdürmüştür. Fakat saldırılar için konferansta İtalya suçlanmamış , saldırıları yapanlar korsan olarak nitelendirilmiştir.
Nyon Konferansı Türkiye
Konferansa Türkiye adına dönemin dışişleri bakanı Tevfik Rüştü Aras katılmıştır. Konferansta düzenlenen Nyon Antlaşması için Tevfik Rüştü Aras , Atatürk ve İsmet İnönü’den farklı talimatlar almıştır. Fakat Tevfik Rüştü Aras , dönemin başbakanı olan İsmet İnönü’nün verdiği talimatlar neticesinde antlaşmayı imzalamıştır. Atatürk ve İsmet İnönü arasında gerginlik yaşanmış ve İsmet İnönü başbakanlık görevinden 1 Kasım 1937 yılında çekilmiştir.
İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.