Roma ve Bizans Aynı Mı ? Roma Neden İkiye Bölündü – Farklar

Roma ve Bizans Aynı Mı ?

Roma ve Bizans köken olarak aynı devlettir. Yani Bizans Roma’nın bir koludur. Roma İmparatorluğu Kavimler Göçünden sonra zayıflaması ile birlikte ikiye ayrılmıştır. Batı Rome ve Doğu Roma olarak ikiye ayrılan Roma İmparatorluğunun Doğu Roma olarak kalan kısmı Bizans İmparatorluğu olmuştur. Yani kısaca Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılmasından sonra Doğu Roma’ya verilen isim Bizans İmparatorluğu olmuştur. Fakat imparatorluğun olduğu dönemlerde Bizans adı kullanılmamıştır.

Doğu Roma’ya Neden Bizans Denildi ?

Alman Tarihçi olan Hieronymus Wolf 1453 yılında Doğu Roma’nın Osmanlı İmparatorluğu tarafından yıkılmasının ardından Doğu Roma’yı incelemiş ve araştırmıştır. Hieronymus Wolf , Roma’nın Doğu kanadını farklı bir ad ile anılmasını öngörmüş ve Bizans demiştir. Bu isim günümüze kadar erişmeyi başarmıştır. Hieronymus Wolf Bizantoloji’nin kurucusu olarak bilinir. Bizantoloji , Bizans İmparatorluğu’nun her şeyini , her alanını inceleyen bilim dalıdır.

Roma İmparatorluğu Neden İkiye Ayrıldı ?

Roma İmparatorluğu uzun yıllar boyunca Akdeniz kıyılarına hakim olmuş ve güçlü bir devlet konumunda olmuştur. İmparatorluğun başlangıcı MÖ 753 yılına dayanmaktadır. MÖ 753 – 509 yılları arasında Roma Krallığı iken MÖ 509 – 27 yılları arasında ise Roma Cumhuriyeti olarak varlığına devam etmiştir. MÖ 27 ve 395 yılları arasında ise bir İmparatorluk haline gelmiştir. 375 yılında Orta Asya’dan Türklerin başlattığı Kavimler Göçü ile Roma İmparatorluğu zayıflamaya başlamış ve 395 yılında Batı Roma ve Doğu Roma olarak ikiye ayrılmıştır. Kavimler Göçü ile birlikte ekonomik sıkıntılar başlamıştır. Valiler ayaklanmıştır. Ekonomik sıkıntılar sebebi ile paralı askerler ayaklanmıştır. Kavimler Göçü ile birlikte gelen kavimler Roma İmparatorluğunu zayıflatmıştır. Uzun süren savaşlarda Roma’nın ayrılmasında bir etken olmuştur.

Roma ve Bizans Arasındaki Farklar

Öncelikle Bizans , Roma’nın Doğu kanadına verilen isimdir. Bu iki devlet aynı devletten oluşmaktadır. Fakat Roma’nın ikiye ayrılması ile farklar ortaya çıkmıştır. Doğu kanadı Grek yani Yunan kültürünü devam ettirmiştir. Batı Roma ise Latin kültürünü devam ettirmiştir. Doğu kanadı Ortodoks Hristiyan’dır.  Batı kanadı Katolik Hristiyan’dır. roma ve bizans

Batı Roma İmparatorluğu

Kavimler göçü sonrası barbar kavimlerin baskısı , ekonomik yetersizlik ile başa çıkamamıştır. Yaptıkları reform ve yenilikler Roma’yı diriltmeye yetmemiştir ve bunun sonucunda ikiye ayrılan Roma’nın Batı kanadına 476 yılında Vizigotlar son vermiştir.

Doğu Roma İmparatorluğu

Roma’nın Batı kanadına son verilmesi ile merkezleri Doğu Roma olmuştur. Fakat Doğu Roma halkı kendilerini Romalı olarak görse de adetlerinden uzaklaşmaya başladılar. Roma ikiye ayrılmadan önce Latin kültürü devam ederken ayrıldıktan sonra Doğu Roma’da Grek yani Yunan kültürü yayıldı. Daha sonraları ise batı klisesi Katolik iken Doğu Klisesi yani Doğu Roma Ortodoks kaldı. Dördüncü Haçlı Seferi’nde 1204 yılında Haçlılar Doğu Roma’yı yani İstanbul’u ele geçirdi. Bunun nedeni ise Doğu Roma’nın Ortodoks ve Grek olmasıydı. Avrupalı Hristiyanlar da Latin kültürü vardı. Aynı zamanda Avrupalı Hristiyanlar Katolik’ti. 1204 – 1261 yılları arasında İstanbul’a Katolikler hükmetti. Daha Doğu Roma İstanbul’u tekrar aldı ve kontrol Ortodokslara tekrar geçti. 395 yılında kurulan imparatorluk 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi ile son buldu. İstanbul’un fethi ile 1058 yıl İstanbul’a hakim olan bir imparatorluk yıkıldı ve Orta Çağ başlamış oldu. İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir