Talas Savaşı Nedir , Tarihi , Sonuçları , Nedenleri , Kimler Arasında Kısaca

Talas Savaşı Nedir ?

Talas Savaşı yada Talas Muharebesi , 751  yılında Abbasiler ve müttefiki olan Karluklar ile Çinliler ( Tang Hanedanı ) arasında yapılan savaştır. Savaş  Ağustos 751 yılında gerçekleşmiş ve 5 gün sürmüştür.

Çin kaynaklarına göre Çin ordusunda bulunan Karluklular , Arapların yani Abbasilerin tarafına geçerek Çinlilere arkadan saldırmışlardır. Savaşı Abbasiler kazanmıştır.

Talas Savaşı’nın Nedenleri

  • Çinilerin Batı Türkistan üzerinden hakimiyet kurma istemeleri.
  • Hem Çinlilerin hem de Abbasilerin İpek Yolu üzerinde hakimiyet kurmak istemesi.
  • Abbasilerin İslamiyet’i yaymak istemesi.
  • Başta Karluklar olmak üzere o bölgede yaşayan Türklerin Çin baskısından kurtulmak için yardım istemeleri.

Talas Savaşı Sonuçları

  • Savaşı Müslüman Arap devleti olan Abbasiler kazanmıştır.
  • Karluklular İslamiyet’i benimsemiş ve İslamiyet’i kabul eden ilk Türk boyu olmuştur. ( İlk Türk devleti ise Karahanlılar’dır. )
  • Matbaa sadece Çinliler tarafından kullanılırken ilk defa Çinin dışına çıkmıştır.
  • Araplar barut , pusula ve kağıtı öğrenmişlerdir. ( Bu buluşlar Avrupa’ya Avrupalıların Arapların üzerine düzenlediği Haçlı Seferleri sonucunda geçmiştir. )

Talas Savaşının Önemi

İlk kez Türk – Müslüman İttifakı kurulmuştur.

Türk – Müslüman ilişkileri bu dönemde başlamıştır. Türkler Müslümanlığı bu savaşta yakından tanımış ve Türklerin Müslümanlığı kabul etmesinde önemli bir yere sahip olmuştur.

Karluklar İslamiyet’i kabul eden ilk Türk boyu olmuştur. Daha sonra güçlenerek 766 yılında bağımsız bir devlet konumuna gelmişlerdir.

Matbaa , kağıt , pusula ve barut gibi önemli buluşları savaş sonucunda Araplar öğrenmiş , daha sonra ise Haçlı Seferleri ile Avrupalı devletler öğrenmiştir. Bu buluşların dünyaya yayılmasında Talas Savaşı’nın önemli bir yeri vardır.

Talas Savaşı Kimler Arasında Oldu ?

Savaş Çinliler ile Abbasiler ve müttefiki olan Türk boyu Karluklar arasında olmuştur. Çin kaynaklarına göre Karluklular Çin ordusunda bulunan askerlerdir. Daha sonra savaş sırasında taraf değiştirerek Abbasileri desteklemişler ve Çinlilere arkadan saldırmışlardır.

Talas Savaşı

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir