Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi Nedir?

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi Nedir? Tarihi

Büyük Taarruz  26 Ağustos 1922 – 18 Eylül 1922 tarihleri arasında Ankara hükümeti ve Yunan kuvvetleri arasında yapılan savaştır. Milli Mücadelenin son savaşıdır. 2.Viyana’dan beri geri çekilmekte olan Türkler , Büyük Taarruz ile saldırıya geçmiştir.

Büyük Taarruz Gelişimi

Mustafa Kemal , Ali Fethi Okyar’ı barış görüşmeleri ile savaşı bitirmek için Avrupa’ya göndermiş fakat olumlu cevap alamamıştır.

26 Ağustos tarihinde Mustafa Kemal , Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü Muharebeyi idare etmek için Kocatepe’de yerini aldı. Kocatepe’de sabah 4.30 civarlarında topçu atışları ile Büyük Taarruz başladı. Taarruzun başlaması ile birlikte Türk kuvvetleri Tınaztepe’yi ele geçirdi.

27 Ağustos tarihinde Aslıhanlar bölgesinde Dumlupınar Meydan Savaşı gerçekleşmiştir. Böylelikle Türk ordusu Afyonkarahisar’ı aldı ve karargahı buraya taşıdı.

30 Ağustos tarihinde Mustafa Kemal paşa bizzat orduya komutanlık etmiş ve Başkomutanlık Meydan Savaşı gerçekleşmiştir. Atatürk savaşı Zafertepe’den idare etmiştir ve Kütahya geri alınmıştır.

Anadolu’da ki Yunan kuvvetlerinin yarısı imha edildi ve esir alındı. Daha sonra Mustafa Kemal , Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü birleşerek kalan Yunan ordusunu takip etmeye başladı.

Mustafa Kemal Ordular! İlk hedefimizi Akdeniz’dir. İleri emrini vermesi üzerine taarruza geçen Türk ordusu önünde kaçan Yunan ordusunu İzmir’e kadar kovaladı.

Yunan ordusu başkomutanı Trikopis , Türk ordusuna esir düştü.

Düşmanı kovalamaya devam eden Türk ordusu 9 Eylül’de İzmir’e girdi ve İzmir’i işgalden kurtardı.

18 Eylül’de Batı Anadolu düşmanlardan tamamen temizlenmiştir.

Büyük Taarruz Diğer Adı – İsimleri

Mustafa Kemal savaşa Rum Sındığı Savaşı demiştir. Savaşı başkomutan olarak Mustafa Kemal Paşa yönettiği için Başkomutanlık Meydan Muharebesi de denir. Aynı zamanda yapıldığı yerden dolayı Dumlupınar Meydan Muharebesi de denmektedir

Yunanlılar savaşa Küçük Asya Felaketi demiştir.

Komutanları

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk , Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak ve Cephe komutanı İsmet İnönü.

Büyük Taarruzun Sonuçları

Savaşın kazanılması ile beraber Milli Mücadelenin askeri tarafı bitmiş , siyasal tarafı başlamıştır.

Fevzi Çakmak ”Mareşal” olmuştur.

Türk ordusunun zaferi ile birlikte itilaf devletleri ateşkes istemiş ve Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalanmıştır.

Türk ordusu Marmara çevresini kurtarmak için Marmara’ya yönelince ilk defa İngilizler ile karşılaşmış ve Milli Mücadele dönemi boyunca ilk defa İngilizlerle savaş yapma ihtimali ortaya çıkmıştır.

Yunan işgali sonu ermiştir.

Ölü doğan antlaşma olan Sevr Antlaşması yerine Lozan Barış Antlaşması imzalandı.

büyük taarruz

Büyük Taarruz Kısaca

Türk ordusunun Milli Mücadele’de Yunanlılar ile yaptığı son savaştır. 2.Viyanadan beri geri çekilmekte olan Türk ordusu taarruza geçmiş ve 18 Eylül 1922 günü Anadolu’yu işgalden kurtarmıştır. Savaşın sonucunda Yunan birliklerinin ateşkes istemesi üzerine Bursa’da Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalanmıştır.  Antlaşma ile Yunan ordusu 30 gün içinde Anadolu’yu boşaltmıştır. Daha sonrasında imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile ise Anadolu komple düşman işgalinden temizlenmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Ordular ! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri! emri ile 30 Ağustos günü Yunan kuvvetleri kovalanmaya başlanmıştır. Burada Akdeniz’den kasıt Ege Denizi’dir. Çünkü o dönemlerde Ege Denizi’ne Akdeniz denilmektedir.

Reşat Çiğiltepe ve Büyük Taarruz

Büyük taarruz büyük kahramanlıkların yazıldığı savaştır… Reşat Çiğiltepe 27 Ağustos 1922 tarihinde Çiğiltepe’yi söz verdiği saatte alamadığı için ihtihar etmiş ünlü komutandır. Çiğiltepe , Afyon Sandıklıda bulunan bir tepedir.

Milli Mücadele’de , yarbay olarak 1.İnönü Savaşı , 2.İnönü Savaşı ve Sakarya Meydan Muharebesine katılmıştır.

Mustafa Kemal Paşa’nın emri üzerine Çiğiltepe’yi almak ile görevlendirildi. Söz verdiği saatte alamadığı için intihar etti.

büyük taarruz

30 Ağustos Zafer Bayramı

30 Ağustos her yıl Zafer Bayramı olarak kutlanır.

Türk milletinin birlik ve beraberlik içinde bağımsızlık için , Türk yurdu olan Anadolu için , özgürlüğümüz için kazanılmış büyük bir zaferdir. Bu savaş Türk milletinin yeniden dirilişidir.

30 Ağustos günü , bu toprakların ne şartlarda nasıl kazanıldığı hatırlatan gündür. Şanlı milletimizin eşsiz destanlarından birisidir.

”Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?

Gömelim seni tarihe desem, sığmazsın.”

Reşat Çiğiltepe ve Büyük Taarruz

Büyük taarruz büyük kahramanlıkların yazıldığı savaştır… Reşat Çiğiltepe 27 Ağustos 1922 tarihinde Çiğiltepe’yi söz verdiği saatte alamadığı için ihtihar etmiş ünlü komutandır. Çiğiltepe , Afyon Sandıklıda bulunan bir tepedir.

Milli Mücadele’de , yarbay olarak 1.İnönü Savaşı , 2.İnönü Savaşı ve Sakarya Meydan Muharebesine katılmıştır.

Mustafa Kemal Paşa’nın emri üzerine Çiğiltepe’yi almak ile görevlendirildi. Söz verdiği saatte alamadığı için intihar etti.

BÜYÜK TAARRUZ

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.

One thought on “Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir