Sadabat Paktı Nedir ?
Sadabat Paktı , Atatürk döneminde Türkiye , İran , Irak ve Afganistan arasında imzalanan saldırmazlık antlaşmasıdır. 8 Temmuz 1937 tarihinde İran’ın başkenti olan Tahran’da Sadabat Sarayında imzalanmıştır.
İran , İngiltere’ye olan bağlılığını göstermek için Irak ve Türkiye’ye saldırmazlık paktı önermiştir. Türkiye ise ayrı ayrı paktlar imzalanması yerine bölgesel bir pakt kurulmasını önermiştir. SSCB ise Afganistan’ın da bu pakta yer almasını önermiştir ve pakt imzalanmıştır.
Sadabat Paktının Amacı Nedir ?
Pakt imzalanmadan önce paktı imzalayan devletler ile İran’ın sınır sorunları vardı. Bu sınır sorunları nedeni ile Türkiye , İran ve Irak sınırları arasında bulunan Kürt aşiretleri isyanlar çıkarmaktaydı. Bu paktın imzalanmasında ki en büyük nedenlerden birisi bu olmuştur.
Bağımsızlıklarını vurgulamak isteyen bu devletler öncelikle kendi aralarında antlaşmalar imzaladı daha sonra ise bu paktı imzaladılar.
Neden İmzalandı ?
Paktı imzalayan devletler birbirlerinin iç işlerine karışmayacaklar , ortak çıkarları olan konularda birbirlerine danışacaklar , birbirlerine karşı saldırıda bulunmayacaklar ve sınırlarını korunmalarında birbirlerine hoşgörü ile yaklaşacaklardı.
Paktın imzalanmasında ki en önemli neden ise Kürt aşiretlerinin çıkardığı isyanları durdurabilmekti. Paktın sadece bu konu ile ilgili olan maddesi yürürlükte kalmıştır.
1979 yılında İran’da ki İslami rejim paktı feshettiğini ima etmiş ve pakt hukuken son bulmuştur.
İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.