Kazablanka Konferansı Önemi Nedir ? Kararları , Türkiye , KPSS

Kazablanka Konferansı Önemi Nedir ?

Kazablanka Konferansı 2.Dünya Savaşı sırasında Fas’ın Kazablanka şehrinde düzenlenen konferanstır. 14 Ocak – 24 Ocak 1943 tarihleri arasında gerçekleşen konferans Hitler karşıtı gizli bir konferanstır.

Konferansa Winston Churchill ve Roosevelt katılmıştır. Yani ABD ile İngiltere arasında gerçekleşen konferanstır. 1943 yılında gerçekleşen konferansa Rusya’da davet edilmiştir. Fakat Almanya’nın Rusya’ya düzenlediği Barbarossa Harekatı devam ettiği için Stalin konferansa katılamayacağını bildirmiştir.

Roosevelt , Churchill ve generaller Mihver Devletlere karşı savaşın gidiş hattını belirlemek için bir araya geldiler.

Kazablanka Konferansında Alınan Kararlar

Mihver Devletlerin hepsi teslim olmadığı sürece barış yapılmayacak savaş devam edecektir.

Almanya üzerine baskıyı arttırarak Rusya üzerinde ki Alman baskısını azaltmak. Bunun için Sicilya Adası’na bir çıkarma yapılması gerektiği kararına varılmıştır.

Türkiye’yi savaşa dahil ederek Balkanlar’da ikinci cepheyi açmak. (Quebeck Konferansında 2.cephe Fransa’da açılması gerektiği kararlaştırılmıştır. Ağustos 1943)

Almanya’nın gücünü kırdıktan sonra Avrupa’da bir cephe açılması gerektiği.

**Churchill’in amacı Afrika kıyılarını işgal edip güneyden Mihver devletlerine saldırı yapmaktı. Fakat ABD generali Marshall bu plana karşı çıktı.

Casablanka Konferansı Türkiye Katıldı Mı ?

Türkiye bu konferansa katılmamıştır. Fakat konferansta Türkiye’yi savaşa dahil ederek 2. cephenin Balkanlar da açılması kararı alınmıştır. Bu durum üzerine İngiltere lideri Churchill 30 Ocak 1943 tarihinde Türkiye’ye gelmiş ve İsmet İnönü ile birlikte görüşmeler yapmıştır. 2 gün süren bu görüşmelere Adana Görüşmeleri denilmiştir. İsmet İnönü savaş ile ilgili kaygılarını öne sürerek savaşa katılmak istememiştir.

İngiltere’nin Balkanlar da cephe açıp Türkiye’yi savaşa dahil etme planı suya düşmüştür. Daha sonra yapılacak olan Quebeck Konferansında 2. cephe Fransa’ya açılmıştır.

Kazablanka Konferansı

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir