Yalta Konferansı Nedir ? Önemi , Sonuçları , Kararları , Tarihi

Yalta Konferansı Nedir ? Tarihi

Yalta Konferansı yada diğer adı ile Kırım Konferansı 4-11 Şubat 1945 tarihleri arasında yapılmıştır. 2.Dünya Savaşı sürerken Müttefik Devletler arasında yapılmıştır.

Yalta , SSCB’nin önde gelen tatil yerlerindendir. Konferans , Yalta’nın 3 kilometre güneyinde Kırım’da bulunan Livadia Sarayı’nda düzenlenmiştir.

Nazi Almanya’sı teslim olmuş , Sovyetler Birliği orduları Almanya’nın başkenti olan Berlin kapılarına dayanmış ve Müttefik devletler Almanya’nın batı sınırlarına dayanmıştır. Pasifik bölgesinde ise Amerika Birleşik Devletleri tek başına kalan Japonya’ya karşı sürekli taarruza geçiyordu.

Bu olaylar yaşanırken ise dünyanın en güçlü 3 devleti olan İngiltere , ABD ve Sovyetler Birliği yeni dünyayı şekillendirmek için Kırım’da bulunan Livadia Sarayı’nda bir araya geldiler. İngiltere başkanı Churchill konferansın Akdeniz’de bir yerde olmasını istemiştir. Fakat Stalin’in uçak korkusu yüzünden konferans Yalta’da gerçekleşmiştir.

Liderler 4 – 11 Şubat 1945 tarihleri arasında Yalta’da bir araya geldiler. 1 hafta süren konferansın sonucunda liderler aldıkları kararları dünyaya duyurdular.

Yalta Konferansına Kimler Katıldı ?

İngiltere başkanı Churchill , ABD başkanı Roosevelt ve SSCB başkanı Stalin arasında yapılmıştır. 3 Büyüğün katıldığı konferanstır. Dönemin en güçlü devletlerinin 3 büyük lideri dünyayı yeniden şekillendirmek için bir araya geldiler.

yalta konferansı

Yalta Konferansı Kararları

Konferansın toplanmasındaki amaç Almanya’nın bölünmesi , Polonya’nın topraklarının değişimi ve SSCB’nin Japonya’ya savaş ilan etmesiydi. Birleşmiş Milletlerinin veto yetkisi de bu konferansta belirlendi. Ayrıca yeni bir dünya düzeninin temeli de bu konferansta atılmıştır.

Koşulsuz teslim olan Almanya ve başkenti Berlin 4 işgal bölgesine bölünecekti. İngiltere , Fransa , ABD ve Sovyetler Birliği arasında Almanya 4’e bölündü. Aynı zamanda Almanya’nın savaş tazminatı ödeyeceği ve miktarının Moskova’da kurulacak bir komisyon ile belirleneceği kararlaştırıldı.

Polonya dahil olmak üzere Avrupa’da kurtarılan devletlerde demokratik seçimler yapılması kararı verildi.

Stalin’in isteği üzerine Polonya toprakları değişimi yapıldı. Polonya’nın sınırları batıya doğru kaydı ve böylece SSCB kendisine toprak aldı. Aynı zamanda Baltık Devletlerde SSCB’ye katılacaktı.

Nazizmin ortadan kaldırılması , Berlin’de kurulacak olan Kontrol Komisyonu’nun ülkeyi idare etmesi kararlaştırıldı.

Öte yandan Birleşmiş Milletlerin kurulmasında temeller atılmıştır. Kim Japonya ve Almanya’ya savaş ilan ederse BM’ye kurucu üye olarak alınacağı duyurulmuştur.

Yalta Konferansı Önemi

Konferansta Birleşmiş Milletlerin kurulacağı kararı alınmıştır. Kim Japonya ve Almanya’ya savaş ilan ederse Birleşmiş Milletlere kurucu üye olarak alınacağı duyurulmuştur.

Türkiye kağıt üzerinde Almanya ve Japonya’ya savaş ilan etmiş ve Birleşmiş Milletlere kurucu üye olarak katılmıştır.

Yeni bir dünya temeli bu konferansta atılmıştır. Avrupa’da demokratik seçimlerin yapılacağı kararı alınmıştır.

Yalta Konferansı Sonuçları

Birleşmiş Milletlerin kurulacağı kararı verildi.

Almanya ; Fransa , İngiltere , SSCB ve ABD tarafından 4 işgal bölgesine bölündü.

Polonya’nın sınırları değişti.

Konferanstan kısa bir süre sonra ABD başkanı olan Roosevelt öldü ve yerine Truman geçti.

Mayıs ayında Almanya teslim oldu.

ABD teslim olmayı reddeden Japonya üzerinde yeni silahı olan Atom Bombasını kullandı.

Postdam Konferansı yapıldı.

Yalta Konferansı Türkiye Açısından Önemi , Türkiye’nin Savaşa Katılması

Türkiye konferansa katılmamıştır. Konferans sadece ABD , İngiltere ve SSCB liderleri arasında olmuştur. Fakat Türkiye Birleşmiş Milletlere kurucu üye olarak katılmak için Almanya ve Japonya’ya kağıt üzerinde savaş ilan etmiştir.

Yalta Konferansı Veto Hakkı Tanınan Devletler

Fransa , İngiltere , Rusya , Çin ve ABD’ye veto hakkı tanınmıştır. Kodlaması FİRÇA‘dır.

Yalta Konferansı Kısaca

Kısaca İngiltere , ABD ve SSCB liderlerinin Yalta’da bir araya gelerek görüşmeler yaptığı konferanstır. Konferansta Birleşmiş Milletlerin kurulacağı , Almanya’nın 4 işgal bölgesine bölüneceği ve Polonya’nın toprak değişimi yapılacağı kararları alınmıştır. Almanya ve Japonya’ya savaş ilan edenlerin ise BM’ye kurucu üye olarak alınacağı kararı verilmiştir. Türkiye BM’ye kurucu üye olarak girmek için kağıt üzerinde Almanya ve Japonya’ya savaş ilan etmiştir.

Yalta Konferansı

Sen Yalta Konferansının Nerede Olduğunu Biliyor Musun ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir