Ani Kalesi Nedir ? Ani Kalesi Nerede – Tarihi ve Fethi – Ebul Feth

Ani Kalesi Nedir ? Neresi , Nerede Bulunmakta ?

Ani Kalesi yada Ani Antik Kenti , Kars’ın güneydoğusunda bulunan ve Türkiye ile Ermenistan sınırını oluşturan Arpaçay‘da bulunan bir ören yeridir.

2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Geçici Mirası Listesi’ne alınmış ve 2016 yılında Dünya Mirası Listesi’ne geçmiştir.

Ani Kalesi’nin Fethi – Kim Fethetti , Ebul Feth Kimdir ?

1045 yılında Ani Antik Kenti Bizanslıların eline geçmiştir. Bölge daha sonra savunmasız ve huzursuz kalmıştır. 1064 yılında Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı olan Sultan Alparslan tarafından ele geçirildi.

Sultan Alparslan’ın Ani’yi ele geçirmesinden sonra Halife tarafından tebrik mektubu gönderilmiş ve Ebul Feth unvanı verilmiştir.

Ancak kent Büyük Selçuklu Devleti’nin idaresinde olup olmadığı bilinmemektedir. Fetihten kısa bir süre sonra Ani , Kürt kökenli olan Şeddadi Beyliğinin başkenti olmuştur. Ani Antik Kenti daha sonraları Karakoyunluların egemenliği altına girmiştir. Fakat bölgede ki nüfusun çoğunluğu Ermeniler olmuştur.

Ani Tarihi

1319 yılında bölgede büyük bir deprem olmuştur. Ağır hasarlar alan antik kent Timur tarafından tahrip edilmiştir. Bölgede 1535 Osmanlı Devleti – İran savaşına kadar insanların yaşadığı bilinmektedir.

1877-1878 Osmanlı Devleti – Rusya yada diğer adı ile 93 Harbi’nden sonra bölge Çarlık Rusya’nın egemenliği altına girmiştir. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra ise Osmanlı Devleti tarafından tekrar geri alınmıştır.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı Devleti’nin eline geçen Ani Antik Kenti bir müddet sonra yeni kurulan Ermenistan Devleti’nin eline geçmiştir.

Milli Mücadele döneminde ise son kez yer değiştirmiş ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalmıştır.

ani kalesi

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir