Gaza ve Cihat Anlayışı Nedir , Osmanlı da Gaza ve Cihat Anlayışı , Kısaca

Gaza ve Cihat Anlayışı Nedir ?

Gaza ve Cihat anlayışı din ile alakalı bir anlayıştır. Kelime kökeni Cehd olan Cihat , İslam dini için mücadele etmek ve din için savaşmak anlamına gelmektedir. Gaza ise Cihat’ın eş anlamlısıdır. Bu anlayışta ki en önemli şey İslam’ı korumaktır. İslam , münafık ve müşriklerin saldırılarından korunması bu anlayış ile alakalıdır. Gaza ile Cihat arasında ki fark şu şekildedir. Gaza , İslam’ı korumak ve yaymak için Müslüman olmayanlara karşı yapılan savaştır. Cihat ise İslamiyet uğruna yapılan savaştır.

Bu anlayış Hz. Muhammed ve sahabesinin Medine’ye hicretinden sonra gelişmiş bir anlayıştır.

Aynı zamanda İslam devletleri fetihlerini Gaza ve Cihat anlayışının doğrultusunda gerçekleştirmiştir. Bunun nedeni ise İslam’ı o bölgelerde yaymaktır. Bu doğrultuda sefer düzenlemek , fetih yapmak kutsal sayılmıştır. Osmanlı Devletinde İstanbul’un Fethedilmesi ( İslam’ı yaymak ) ve Haçlı Seferlerine ( İslam’ı korumak ) karşı savaşmak Gaza ve Cihat anlayışıyla bağdaşmaktadır. Kısaca İslam’ı yaymak için ve korumak için yapılan her savaş Gaza ve Cihat için yapılmış savaştır. Bu doğrultuda yapılan fetihlerde ise aynı zaman da Osmanlı Devleti İslam dini gereğince fethedilen bölgelerde hoşgörü politikası da izlemiştir.

Bu savaşların yanı sırasında Uhud Savaşı , Bedir Savaşı gibi savaşlarda bu anlayış ile örtüşmektedir.

Osmanlı Devletinin kuruluş döneminde kısa sürede büyümesinin nedenlerinden birisi de fetihlerini Gaza ve Cihad anlayışı ile yapmasıdır.

Kısaca Gaza ve Cihat İslam devletlerinin uyguladığı bir politikadır. İslam’ı korumak için ve İslam’ı yaymak için bu anlayış ile savaşmışlardır.

Gaza ve Cihat Anlayışı

Soru Cevap

İslam dinini korumak ve yaymak amacıyla yapılan kutsal savaş nedir ? – Gaza savaşıdır.

İslam için yapılan savaş nedir ? – Cihat savaşıdır.

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir