Katolik ve Ortodoks Kiliseleri Bağımsızlığını Hangi Yılda İlan Etmiştir ?

Katolik ve Ortodoks Kiliseleri Bağımsızlığını Hangi Yılda İlan Etmiştir ?

Katolik ve Ortodoks Kiliseleri 16 Temmuz 1054 yılında Ayasofya Kilisesinde ayrılmıştır.

Papa , Ayasofya Kilisesine gelerek oradaki Psikopos’un yani Patrik’in önüne bir belge koyup Roma’ya dönmüştür. Belgede Papa’nın Patrik’i Aforoz ettiği yani dinden çıkardığı yazıyordu. Aynı gün içinde Patrik kendisini Aforoz edenleri Aforoz etti.

Bu olaya Büyük Şizma adı verildi. 16 Temmuz 1054 tarihi ise Hristiyanlığın Katolik ve Ortodoks olarak ayrıldığı gün olarak kabul edildi. Böylelikle Bizans İmparatorluğu Ortodoks , Avrupalı devletler ise Katolik oldu.

Katolik ve Ortodoks Kiliseleri Neden Ayrıldı ?

Hristiyanlık mezheplere ayrılmadan önce de Doğu Kilisesi ve Batı Kilisesi arasında büyük çekişmeler vardı. Batı Kilisesi Avrupa yani Katolik , Doğu Kilisesi ise Bizans yani Ortodokstu.

İki Kilise arasında sürekli hangi kilisenin daha büyük olduğu konusunda tartışmalar ve çekişmeler vardı. Aynı zamanda kiliseler arasında büyük farklılıklar vardı. Bunlardan en büyüğü ise dil problemiydi. Roma İmparatorluğu ikiye bölündüğünde zaman ile farklılıklar ortaya çıktı. Batı’da yani Katoliklerde Latin Kültürü varken , Doğu’da yani Ortodokslarda Grek yani Yunan Kültürü vardı. Batı Latince konuşurken , Doğu Grekçe konuşuyordu.

Dil zamanla iki kilise arasında probleme dönüştü. Çünkü Roma’dan Bizans’a veya Bizans’tan Roma’ya gönderilen mektuplar bakılmıyor çevrilmiyordu.

4.Haçlı Seferi ve İstanbul’un İşgali

1202 yılında Papa Müslümanlar üzerine bir sefer hazırladı. Amaçları ise Selahattin Eyyübi’nin fethettiği Kudüs’ü geri almaktı. Fakat bu seferin amacı değiştirildi. Haçlılar yani Katolikler , Bizans İmparatorluğunu kuşattı ve ele geçirdi. Burada Katolik inançlarına uygun Latin Krallığını kurdular.

İstanbul’da kurulan bu Latin Krallığı çok fazla yaşamadı 1261 yılında Bizanslıların tekrar şehri almak için hücumlarına dayanamayan Latin Krallığı yıkıldı. 1202 – 1261 yılları arasında İstanbul’a Katolikler hükmetti.

Katolik ve Ortodoks Kiliseleri
Katolik ve Ortodoks Kiliseleri

Haberler/Bilgi

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir