Protestanlık Nedir ? Protestanlık Mezhebinin Kurucusu Kimdir ?

Protestanlık Nedir ?

Protestanlık , Hristiyanlığın bir mezhebidir. İlk olarak Hristiyanlık 1054 yılında Ayasofya’da mezheplere ayrılmıştır. 1054 yılında Katolik ve Ortodoks olarak Hristiyanlık ayrılmıştır. Avrupa Katolik , Bizans toprakları Ortodoks olarak kalmıştır. Daha sonra ise Katolik mezhebinden Protestanlık adı ile yeni bir mezhep çıkmıştır. Hristiyanlığın en çok bilinen ve en büyük mezhepleri Protestan , Ortodoks ve Katoliktir.

Protestanlık Ne Zaman Ortaya Çıktı ?

16. yüzyılda Martin Luther öncülüğünde Katolik Kilisesine ve Papa’ya karşı yapılan reformalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Roma’ya seyahat etmeye giden Martin Luther kilisede yanlışları görmüş ve Almanya’ya giderek bir bildiri yayınlamıştır. Böylelikle Reform hareketleri ilk kez Almanya’da başlamıştır. Reformun sonucunda ise Protestanlık mezhebi ortaya çıkmıştır..

Protestanlık Mezhebinin Kurucusu Kimdir ?

Martin Luther olarak kabul edilmektedir. Martin Luther Roma seyahatinde orada bulunan Papa’nın ve yanındaki kişilerin zengin olduğunu ve refah içinde yaşadığını görmüştür. Aynı zamanda kutsal sayılan eşyaları görmek için halktan para topladıklarını , cennetten toprak satarak para kazandıklarını gözlemlemiştir. Böylelikle din adamları ve Papa halkın dini duygularını kullanarak zengin olmuş ve refah içinde yaşamışlardır.

Bu durumlar karşısında Martin Luther’in kiliseye ve Papa’ya olan güveni sarsılmıştır. Almanya’ya geri dönen Luther burada 95 maddelik bir bildiriyi kilisenin duvarına asmıştır. Bu bildiride Tanrı ile kulun arasına kimsenin giremeyeceği , kilisenin cennetten toprak satamayacağı ve yapılan günahları sadece Tanrı’nın affedeceği gibi maddeler yazmıştır. Bu bildiriden sonra Martin Luther , Papa tarafından Aforoz edilmiştir.

Fakat kısa süre içinde Martin Luther’in bildirisi tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Martin Luther’i destekleyen kişiler Protestanlık adı ile bir mezhep kurmuşlar ve kurucusu olarak Martin Luther’i göstermişlerdir.

Protestan Olan Ülkeler

Dünyada yaklaşık olarak 570 milyon Protestan mezhebine inanan insan yaşamaktadır. Bunların en fazlası ise Kuzey Amerika’dadır.

Protestan mezhebini benimseyen ülkeler ise ABD , Çin , Hindistan , İngiltere , Almanya , Nijerya , Güney Kore , Kanada , Avustralya , Brezilya , Hollanda , İsveç , Danimarka , Finlandiya ve Endonezya’dır

Soru Cevap

Kurucusu kimdir ? – Martin Luther

Nerede ortaya çıktı ? – Almanya’da Reform hareketleri sonucunda ortaya çıkmıştır.

Hangi mezhep ? – Hristiyanlığın Katolik mezhebidir.

Ne zaman ortaya çıktı ? – 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır.

protestanlık

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir