2. Abdülhamit Hangi Olaydan Sonra Tahttan İndirildi , Neden İndirildi ?

2. Abdülhamit Hangi Olaydan Sonra Tahttan İndirildi ?

2. Abdülhamit 31 Mart Olayı yada Vakası sonucunda tahttan indirilmiştir. Ayaklanmaya 31 Mart denilmesinde ki neden ise ayaklanmanın 13 Nisan 1909 tarihinde çıkması ve Rumi Takvime göre 31 Mart’a denk gelmesidir.

Serbesti gazetesinde İttihat ve Terakki Cemiyetini ve padişahı eleştiren yazılar yazan Hasan Fehmi ( ilk basın şehidi ) 6 Nisan 1909 tarihinde öldürülmüştür. Cenaze töreninde ise Meşrutiyet karşısı olan kişiler ayaklanmış ve büyük bir isyana dönmüştür. İsyanın çıkmasında ki bir diğer neden ise mektepli ve alaylıçatışmalarıdır.

İstanbul’da 13 Nisan 1909 tarihinde çıkan ayaklanma Selanik ve Edirne’de bulunan orduların birleşip Harekat Ordusu adı ile İstanbul’a gelmesi ve isyanı durdurması ile son bulmuştur. Harekat ordusunda Mustafa Kemal de Kurmay Yüzbaşı olarak yer almıştır.

Ayaklanmanın durdurulması ile beraber sıkı yönetim ilan edilmiş ve isyanın sorumlusu olarak 2.Abdülhamit gösterilmiştir.

27 Nisan 1909‘da Said Paşa’nın başkanlığındaki Meclis-i Umumi, 2. Abdülhamid’in hilafet ve saltanatının sona erdirilmesine karar verdi. Türk, Ermeni, Yahudi ve Arnavut’tan oluşan parlamento heyeti Yıldız Sarayı’na giderek Sultan Abdülhamid’e tahttan indirildiğini tebliğ etti.

Bu nedenden dolayı 2.Abdülhamid 27 Nisan 1909 tarihinde tahttan indirilmiş ve yerine Mehmet Reşat geçmiştir.

31 Mart Ayaklanması ile ölen kişilerin anısına  İstanbul’da Abide-i Hürriye adı ile bir anıt inşa edilmiştir.

NOT ! İkinci Abdülhamit 31 Mart Olayı sonrasında tahttan indirilmiştir. Yani padişah değişikliği yaşanmıştır. Babı Ali Baskını ise Mehmet Reşat döneminde yaşanmış ve hükümet değişikliği yaşanmıştır.

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

2. Abdülhamit Hangi olaydan sonra tahttan indirildi , tahttan indirilmesi , neden indirildi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir