2.Murat Dönemi

2.Murat Dönemi

Doğum Tarihi 1404-Amasya
Ölüm Tarihi 1453-Edirne
Saltanatı 1421-1444     1446-1451
Annesi Kesin bilgi yoktur.
Babası 1.Mehmet
Sonra Gelen 2.Mehmet

2.Murat ya da Koca Murat olarak bilinmektedir. Mahlası Muradi’dir ve 6.Osmanlı padişahıdır. Kaynaklarda annesine dair kesin bir bilgi yoktur. Ünlü tarihçi Halil İnalcık’a göre annesi cariye kökenlidir.

Düzmece Mustafa Olayı

Babasının kardeşi olan Mustafa Çelebi Bizanslılarca Limni Adasında tutulmuştur. 1.Mehmet döneminde Bizanslılar ile anlaşma yapılmış ve Mustafa Çelebi’nin Bizanslılarca tutulması anlaşılmıştır. 1.Mehmet’in ölümü üzerine anlaşmaya uymamıştır. Mustafa Çelebi ile Bizans anlaşma yapmış ve serbest bırakmaları karşılığında Gelibolu’yu vereceğini söylemiştir. Mustafa Çelebi Edirne’de hutbe okutup kendi adına para bastırıp hükümdarlığını ilan ettirmiştir. Bizans’a Gelibolu’yu vermemiş ve en büyük destekçisini kaybetmiştir. Bu sıralarda Galatalı Venedikliler Bursa’yı kuşatmışlardır. Diğer taraftan 2.Murat’ın Mustafa Çelebi’nin Düzmece olduğuna dair propagandaları inandırıcı olmuş ve Mustafa Çelebi’nin ordusu dağılmıştır. Mustafa Çelebi Gelibolu’ya kaçmış ve Bizans’tan tekrar yardım istemiştir. Fakat 2.Murat Cenevizlilerden kiraladığı gemi ve askerler ile birlikte Rumeli’ye geçmiştir. Bunun üzerine Mustafa Çelebi Gelibolu’yu terk etmiş ve Edirne’ye kaçmıştır. 2.Murat Edirne’ye yürümüştür. Edirneliler 2.Murat’ı karşılayıp ona sadık olduklarını bildirmişlerdir. Mustafa Çelebi devlet hazinesini de yanına alıp Edirne’den de kaçmayı başarmıştır. Fakat Tunca Vadisinde yakalanıp Edirne’ye gönderilmiştir. 1422 yılında asılması ile Düzmece Mustafa Olayı son bulmuştur.

Küçük Mustafa Olayı

Düzmece Mustafa Olayı sonrasında 2.Murat Konstantinopolis’i karadan kuşatmıştır. Bu kuşatma sonrasında Bizans’a büyük hasarlar verildi. Kuşatmadan kurtulmak isteyen Bizanslılar bu seferde 2.Murat’ın kardeşi olan Küçük Mustafa’yı ayaklandırmışlardır. Küçük Mustafa Bursa’yı kuşatmıştır. İznik üzerine yönelik 40 günlük kuşatmadan sonra şehri ele geçirmiştir. Bunun üzerine 2.Murat kuşatmayı durdurmuş ve Anadolu’ya dönmüştür. Küçük Mustafa’nın yandaşı olan Lala Şarapdar İlyas’ı beylikler verme vaadi ile elde etmiştir. Lala Şarapdar İlyas Küçük Mustafa’yı 2.Murat’a teslim etmiştir.

2.Murat Macar ve müttefiklerinin ordusunu İzledi Savaşı ile yenmiştir ve ardından Edirne-Segedin Antlaşması imzalanmıştır. 1444 yılında imzalanan anlaşma ile 2.Murat tahttan çekilmiş ve oğlu 2.Mehmet’i tahta çıkarmıştır. 2.Murat padişah değil iken Osmanlı ordusunu haçlılara karşı Varna Savaşında yönetmiştir.

1446 yılında Yeniçerilerin ilk isyanı olan Buçuk Tepe İsyanı ile tekrar tahta geçmiştir.

1448 yılında Macar ordusu ile (Haçlılar) 2.Murat’ın komutasında olan Osmanlı ordusu arasında 2.Kosova Savaşı olmuştur. Savaşı Osmanlı kazanmış ve Balkanlar Türk egemenliğine girmiştir.

2.Murat Nasıl Öldü ?

İkinci Murat’ın oğlu olan Fatih Sultan Mehmet , Dülkadir oğlu Süleyman Bey’in kızı Sitti Hanım’la 1450 yılında evlenmiştir. Düğünden kısa bir süre sonra 1451 yılında Sultan 2.Murat dinlenmek için Edirne’de Tunca’da bulunan bir adada dinlek için çekilmiştir. Burada felç geçirmiş ve 3 Şubat 1451 tarihinde ölmüştür.

2.Murat Dönemi Önemli Olayları

Düzmece Mustafa İsyanı bastırılmıştır.

İstanbul’u kuşatmıştır. İstanbul’u kuşatan 2. padişah olmuştur.

Kendi isteği ile tahttan çekilen ilk padişahtır.

İlk şair padişahtır.

İlk şeyhülislam ataması yapılmıştır. İlk şeyhülislam Molla Fenari olmuştur.

Tahttan çekilmesi üzerine yeniçeriler isyan etmiştir. Buçuktepe İsyanı çıkmıştır.

İzledi Savaşı sonrasında Osmanlı ile Macaristan arasında Edirne-Segedin Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma Osmanlı’nın imzaladığı ilk önemli barış antlaşmasıdır.

Haçlılar ile Varna Savaşı yapılmıştır.

2.Kosova Savaşı sonrasında Taarruz Dönemi’ne geçilmiştir. Savaş sonrası Osmanlı’nın Balkanlardan atılamayacağı anlaşılmıştır.

Edirne’de devlet memuru yetiştirmek için Enderun Mektebi açılmıştır.

2.Murat Dönemi

İnstagram adresimize gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

5 thoughts on “2.Murat Dönemi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir