Paris Barış Konferansı 1919

Paris Barış Konferansı Nedir ?

Paris Barış Konferansı 1919 yılında toplanmıştır. 1.Dünya Savaşı’nı bitiren konferanstır. Konferans toplanmadan önce ittifak devletleri ile ateşkes antlaşmaları yapılmıştır.

Paris Barış Konferansı ile ; Osmanlı Devleti – Sevr Antlaşması , Bulgaristan – Nöyyi Antlaşması , Almanya – Versay Antlaşması , Macaristan – Trianon Antlaşması – Avusturya – Saint Germen Antlaşmaları imzalanmıştır.

Antlaşmalar arasında en ağır maddeleri olan antlaşma Almanya ile imzalanan Versay Antlaşması’dır. İlerde Almanya bu antlaşmayı yok saymıştır ve 2.Dünya Savaşı çıkmıştır.

Osmanlı ve Paris Barış Konferansı

22 Nisan 1920’de Osmanlı konferansa çağırılmıştır.

Osmanlı ile imzalanan Sevr Antlaşması en son imzalanan antlaşmadır. İtilaf Devleti Osmanlı’yı paylaşamadıkları için geç imzalanmıştır. Sevr Antlaşması San Remo Konferansında kararlaştırılmıştır.

Konferansta Ermenilerin temsilcisi Doğu Anadolu’da bağımsız Ermenistan kurma fikrini ortaya atmıştır. Bu fikir İtilaf Devletlerince destek görmüştür.

Öte yandan İzmir ve çevresi İtalya’ya bırakılacakken Yunanistan’a bırakılmıştır. Çünkü İngiltere , İtalya’nın boğazlara yakın olmasını bir tehdit olarak görmüştür.

Paris Barış Konferansı Sonuçları Nelerdir ?

Milletler Cemiyeti kuruldu.

İtilaf Devletler Wilson İlkelerine uymayarak yenilen devletlere ağır şartlar içeren antlaşmalar imzalattı.

Ermeniler ilk defa Osmanlı topraklarının doğusunda bir Ermeni Devleti kurma fikrini ortaya attı.

İngiltere ve Fransa Wilson İlkelerine uyduklarını göstermek amacı ile savaş tazminatı yerine savaş onarım bedeli , sömürgecilik yerine manda ve himaye terimlerini kullandı.

ABD savaş sonrası tekrar Monroe Doktorini’ni izlemeye devam etti. Bu sayede Avrupalı büyük devletler rahatça antlaşmalar hazırladı.

İlk görüş ayrılıkları İzmir ve çevresinin İtalya’ya vaat edilip daha sonra bölgenin Yunanistan’a verilmesi ile başladı.

Görüşmelerde İtilaf Devletleri sömürgecilik yerine Manda ve Himaye sistemini ortaya atmıştır.

 

 

Paris Barış Konferansı 1919
Paris Barış Konferansı 1919

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir