Sultan İbrahim Kimdir , Ölümü , Şekerpare , Deli Miydi , Babası , Annesi

Sultan İbrahim Kimdir ?

Sultan İbrahim 18. Osmanlı padişahı ve 97. İslam Halifesidir. Annesi Kösem Sultan ve babası 1. Ahmet’tir.

5 Kasım 1615 tarihinde doğmuştur. Doğduktan 2 yıl sonra kafese kapatılmış ve sıkı bir saray hayatı yaşamıştır. Aynı zamanda bütün kardeşleri abisi olan 4. Murat tarafından öldürüldüğü için korku içinde yaşamıştır. 4. Murat’ta Kösem Sultan’ın oğludur. 8 Kasım 1640 tarihinde dönemin padişahı olan 4.Murat’ın ölümünden sonra 25 yaşında kafesten çıkartılarak padişah ilan edilmiştir.

Nasıl tahta geçtiği hakkında birden fazla rivayet vardır. 4.Murat ölmek üzereyken Şeyhülislamdan Şehzade İbrahim’in öldürülmesi için fetva almıştır. Tahta Kırım Hanının geçmesini istemiştir. Fakat annesi Kösem Sultan bunu engellemiş ve İbrahim’i tahta çıkarmıştır. Diğer rivayet ise IV. Murat’ın ölüm döşeğindeyken Şehzade İbrahim’i yanına çağırıp padişahlığın ona nasip olacağını söylemiştir.

Şehzade İbrahim , 4. Murat’ın ölümünden sonra öldüğüne inanmamış kendisini de öldürmek için plan kurduğunu düşünmüştür. Ölüsünü görmeden öldüğüne inanmamıştır.

Savruk harcamaları , tamamen mücevherlerden oluşan bir kayık yapmak istemesi ile iyice artmıştır. Bunun için herkesten ek vergiler istemiştir. Buna muhalefet edecek kişileri ise cezalandıracağını açıklamıştır. Buna karşı gelen annesi Kösem Sultan’ı ise saraydan kovarak İskender Bahçesine sürgün etmiştir. Aynı zamanda dönemin sadrazamı olan Tezkereci Ahmet Paşa’da çok fazla savruk harcama yapmıştır.

Sultan İbrahim Neden Tahttan İndirildi ? Nasıl Tahttan İndirildi ?

Savruk harcamalar ve istenilen ek vergilerden dolayı 7 Ağustos 1648 tarihinde ulema Fatih’te , kapıkulu ocakları ağaları ise At Meydanında toplandı. Ayaklanma yapmak için anlaştılar. Bunu duyan sadrazam Tezkereci Ahmet Paşa saklandı. Daha sonra ayaklanmacılar başdefterdar olan Sofu Mehmet Paşa’yı yanlarına çağırdı ve sadrazam olarak seçtiler. Tezkereci Ahmet Paşa ise saklandığı yerden bulundu ve idam edildi.

İsyancılar Kösem Sultan’a gönderdikleri bir haber ile Şehzade Mehmet’i getirmesini istediler. Fakat Kösem Sultan bunu kabul etmedi. Saray içine dalan isyancılar karşılarında Sultan İbrahim yerine Kösem Sultan’ı buldular. Kösem Sultan , İbrahim’in tahtta kalmasını uygun görüyordu. Fakat bunu başaramadı.

Sultan İbrahim’den Sonraki Padişah Kimdir ?

Şehzade Mehmet babaannesi yani Kösem Sultan tarafından getirildi ve tahta geçirildi. Tahta geçtiğinde henüz 6 yaşındaydı. Yeni padişaha biat edilmeye başlandı fakat kalabalıktan korkan 4.Mehmet ağlamaya başladı ve biat sona erdi.

Sultan İbrahim Nasıl Öldü ?

4.Mehmet’in tahta geçmesinden sonra sadrazam Sofu Mehmet , Şeyhülislamdan Sultan İbrahim’in idam edilmesi için fetva istedi. Şeyhülislam ise ” Eğer iki sultan varsa birisini öldürün ” şeklinde fetva verdi.

Bunun üzerine İbrahim’in kapatıldığı pencereleri dahi olayan karanlık odaya iki cellat gönderildi. Cellatların başı Kara Ali’de cellatlardan birisiydi. Bu idamı Sofu Mehmet ve vezirlerde izlemekteydi. 18 Ağustos 1648 tarihinde Sultan İbrahim boğularak öldürüldü.

Varvar Ali Paşa İsyanı

Padişah olan İbrahim , İbşir Mustafa Paşa’nın güzelliği ile bilinen Sivas’ta ki eşi Perihan Hanımı istemiştir. Bunun içinde Varvar Ali Paşa’ya Perihan Hanımı İstanbul’a getirmesi için emir vermiştir. Varvar Ali Paşa’da başka birisinin karısını padişaha götürmeyeceğini söyleyerek isyan çıkardı. Bunun üzerine İbrahim , Varvar Ali Paşa’nın öldürülmesini emretti. Bu görev için ise İbşir Mustafa Paşa’yı görevlendirdi.

İbşir Mustafa Paşa’nın saldırısına hazırlıksız yakalanan Varvar Ali Paşa öldürüldü. Varvar Ali Paşa , karısını savunduğu kişi tarafından İbşir Mustafa Paşa tarafından öldürüldü.

Sultan İbrahim Deli Miydi ?

  • Ani sinir krizleri geçirdiği için bir çok devlet adamını idam ettirmiştir.
  • İbşir Mehmet Paşa’nın karısı Perihan Sultan’ı istemiştir.
  • Kendi çocuğu olmadığı halde Zafire adlı bir kadının çocuğunu şehzade yapmak istemiştir. Bu kabul edilmeyince oğlu Şehzade Mehmet’i havuza fırlatmıştır.
  • Hazineyi çok savruk kullanmıştır. Cinci hocalara , cariyelere ve üfürükçülere çok para vermiştir.
  • ” Sarayı Samurla Kaplayan Kral” hikayesinden çok etkilenerek sarayı samurla kaplatmak istemiştir.
  • Harcamalarını karşılamak için halktan yeni vergiler istemiştir.

Deli miydi , değil miydi buna siz karar verebilirsiniz. 🙂

Sultan İbrahim Dönemi Olayları

  • Malta Şovalyelerinin Osmanlı ticaret gemilerine saldırmaları üzerine Malta Şovalyelerinin sığınağı olarak bilinen Girit’in fethi 1645 yılında başlamıştır. Girit’in Hanya limanı İbrahim döneminde fethedilmiştir. Girit’in tamamının fethedilmesi ise 4.Mehmet döneminde tamamlanmıştır.
  • Revan Kalesi kumandanı olan Emirgünoğlu , 4.Murat’ın ölmesini fırsat bilerek bölücü propagandalar yapmıştır. Bunun üzerine idam edilmiştir. Bu yüzden bazı düşmanlar edinmiştir.
  • Varvar Ali Paşa İsyanı çıkmıştır.
  • İstanbul sokaklarında Sultan İbrahim’in önüne çıkan bir öküz arabası onu sinirlendirmiştir ve bu durum üzerine şehir içinde halkın araba kullanmasını yasaklamıştır. Üfürükçüye giderken önüne bir araba çıkmıştır ve bu durumdan sorumlu olarak sadrazam Nevesinli Salih Paşa’yı görmüş , üfürükçüye çağırıp boğdurtmuştur.
  • Topkapı Sarayının içine Sünnet Odası ve Kameriye adı verilen İftar Yeri yaptırmıştır.
  • Eşlerinden Hatice Turhan Sultan 4. Mehmet’in annesi , Saliha Dilaşub Sultan 2. Süleyman’ın annesi ve Hatice Muazzez Sultan 2. Ahmet’in annesidir.

Sultan İbrahim’in Şişman Cariyesi Şekerpare

Daha önce 2 evlilik yapmış olan Zehra Şehsuvar Hatun hareme veznedar olarak getirilmiştir. Sultan İbrahim’in ilgisini çekeceği düşünülmemiştir. Bir gün Sultan İbrahim ile karşılaşmış ve padişahın ilgisini çekmiş ve çok etkilemiştir.

150 kilo olduğu için padişah ona Şekerpare adını vermişti. Çok geçmeden Şekerpare padişahın iyi niyetini suistimal ederek sürekli para ve mücevher istemiştir. Padişah ise Şekerpare’ye ağırlığınca altın verilmesini emretti. Yani 150 kilogram. Fakat Şekerpare Hatun asla bunlarla yetinemedi. Hep daha fazlasını istedi.

Devletin önemli yerlerine gelmek isteyen kişilerden rüşvet toplamış ve tatlı dili ile Sultan İbrahim’e bunları yaptırmıştır. Aldığı rüşvetleri ise ilk kocasının oğluna ve ikinci kocasına tutturmuştur.

Bu düzeni Kösem Sultan bozmuştur. Gözü açılan İbrahim Şekerpareyi Sakız Adasına sürgüne göndermiş ve rüşvet kayıtlarını tutanlara idam cezası vermiştir.

Sultan İbrahim

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir