Yassı Çemen Savaşı Nedir , Önemi , Sonuçları , Kimler Arasında

Yassı Çemen Savaşı Nedir ?

Yassı Çemen Savaşı yada Yassıçemen Muharebesi 10 – 12 Ağustos 1230 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti ile Harzemşahlar arasında Erzincan bölgesinde yapılan savaştır. Savaşta Eyyübiler ile Anadolu Selçuklu Devleti ittifak yapmıştır.

1220 yılında Moğol İmparatoru Cengiz Han Orta Asya’ya saldırıya geçti. Harzemşahlar Moğol saldırıları ile karşı karşıya kaldılar. Bu sırada Harzemşahların başına Celalettin Harzemşah geçti ve ordusu ile beraber Hindistan’a doğru kaçmaya başladı. Kaçan Harzemşahlara Moğol ordusu yetişti ve tekrar yenilgiye uğrattı.

Bunun üzerine Harzemşahlar Anadolu Selçuklu hakimiyetinde olan Ahlat’ı kuşattı ve bir süre sonra ele geçirip yağmaladı. Bu yüzden Anadolu Selçuklu Devleti ile Harzemşahlar karşı karşıya geldi. Selçukluların başında 1.Alaaddin Keykubat vardır.

1230 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti ordusu başında 1.Alaaddin Keykubat ile Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Harzemşahların üzerine yürüdü. İki ordu Erzincan’ın Yassıçemen bölgesinde karşılaştı. Yapılan savaşı Türkiye Selçuklu Devleti kazandı ve Harzemşahlara büyük kayıplar verdiler.

Yassı Çemen Savaşı Kimler Arasında Olmuştur ?

Savaş Anadolu Selçuklu Devleti ile Harezmşahlar arasında olmuştur. Savaşta ASD’yi Eyyübiler destelemiştir. Harzemşahları ise Trabzon İmparatorluğu ve Selçuklularda bulunan isyancılar desteklemiştir.

Yassı Çemen Savaşının Sonuçları

Savaşı Anadolu Selçuklu Devleti kazandı.

Harzemşahlar yıkılma sürecine girdi.

Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar komşu oldu.

Anadolu , Moğol istikasına karşı açık hale gelmiştir.

Selçuklular sınırlarını Tiflis’e kadar genişletti.

1243 yılında Moğollar ile yapılan Kösedağ Savaşı ile Anadolu Selçuklu yıkılma sürecine girdi.

Yassıçemen Savaşı Önemi

Harzemşahlar yıkılma sürecine girmiş ve kısa bir süre sonra yıkılmıştır. Böylelikle Anadolu Selçuklu Devleti sınırlarını genişletmiştir. Fakat Moğollar ile komşu olmuşlar , bu durum Selçukluları kötü etkilemiştir. Çünkü Moğollar ile komşu olmaları , Moğolların Anadolu istilasına karşı açık hale gelmiştir. İleride yapılacak olan Kösedağ Savaşı ile Türkiye Selçuklular yıkılış sürecine girmiştir.

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir