Manda ve Himaye Nedir Kısaca , İlk Kez Nerede Reddedildi ?

Manda ve Himaye Nedir ?

Manda ve Himaye bir arada kullanılan bir olgudur. Burada manda kelime anlamı olarak kendisini yönetemeyecek bir halde olan devletin , devleti başka bir devletin yönetmesi için verdiği yetkidir. Himaye ise manda edilen devletin başka devletler tarafından işgale uğramaması için o ülkenin kontrolünü ve yönetimini aynı devlete vermesidir.

1.Dünya Savaşının başlıca nedenlerinden birisi sömürgecilik yarışı olmuştur. Gelişmiş devletler hammadde ve pazar arayışına girmiş ve sömürgecilik anlayışı ile az gelişmiş ülkeleri işgal etmişlerdir. Fakat 1.Dünya Savaşında Wilson İlkeleri yayınlanmış ve sömürgeciliğin yerini Manda ve Himayecilik almıştır. Manda ve Himayecilik 1.Dünya Savaşından sonra yayılmaya başlamıştır.  1.Dünya Savaşından sonra kendisini yönetemeyecek olan az gelişmiş ülkeler , gelişmiş ülkelerin manda ve himayesi altına girmiştir. Aslına bakarsak manda ve himayecilik ile sömürgecilik arasında bir çok benzerlik vardır.

Manda ve Himaye İlk Kez Nerede Reddedildi ?

Milli Mücadele döneminde Manda ve Himayeyi destekleyen bazı cemiyetler olmuştur. İçinde Damat Ferit Paşa’nın olduğu İngiliz Muhipleri Cemiyeti İngiliz mandasını , Wilson Prensipleri Cemiyeti ise Amerika mandasını desteklemiştir.

Manda ve Himayecilik ilk kez Erzurum Kongresinde reddedilmiştir.

Son kez kesin olarak ise Sivas Kongresinde reddedilmiştir.

Manda ve Himaye

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir