Şeriye ve Evkaf Vekaleti Nedir ?
Şeriye ve Evkaf Vekaleti 2 Mayıs 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM ) kararı ile kurulmuştur. Osmanlı Devletinde din işleri ile ilgilenen Şeyhülislam makamı ve vakıflar ile ilgilenen Evkafı Hümayun Nezareti , Türk hükümetinde 2 Mayıs 1920 tarihinde birleştirileren Şeriyye ve Evkaf Vekaleti adı ile devam etmiştir. İlk bakanı ise Mustafa Fehmi Efendi ( Soyadı Kanunundan sonra Gerçekler soyadını almıştır. ) olmuştur.
Şeriyye sözcüğü din işleri ve Evkaf sözcüğü vakıflar anlamına gelmektedir.
Şerriye ve Evkaf Vekaleti Ne Zaman Kaldırıldı ?
Cumhuriyetin İlanından sonra da aynı adda bakanlık devam etmiştir. 3 Mart 1924 tarihinde ise 429 sayılı yasa ile bu bakanlık kaldırılmıştır. Din işleri için Diyanet İşleri Bakanlığı , vakıflar için ise Vakıflar Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Ancak Şerriye ve Evkaf Vekaletine göre görev yetkileri daha kısıtlı olmuştur.
Aynı tarihte çıkarılan başka bir kanun ile Şerriye ve Evkaf Bakanlığına bağlı olan İslami usule göre eğitim veren okullar Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. Kurumun son bakanı ise Mustafa Fevzi Sarhan’dır.
Şeriyye ve Evkaf Vekaleti Neden Kaldırıldı ?
Bakanlığın kaldırılmasında ki en önemli nedenlerden birisi Cumhuriyet karşıtlığının önüne geçmek ve Laik bir devlet sisteminin temellerini atmaktır.
NOT ! 3 Mart 1924 tarihinde çıkarılan kanun ile Halifelik Kaldırıldı , Osmanlı Hanedanı üyeleri yurtdışına sürgüne gönderilmesi kararlaştırıldı , Tevhidi Tedrisat kanunu çıkarıldı , Diyanet İşleri kuruldu , Vakıflar Genel Müdürlüğü kuruldu ve Genel Kurmay Başkanlığı oluşturuldu.
İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.