Yabancı Okullar , Suriye Sınırı , Osmanlı Borçları , Türkiye – Fransa İlişkileri

Yabancı Okullar , Suriye Sınırı , Osmanlı Borçları

Yabancı Okullar , Suriye Sınırı , Osmanlı Borçları sorunları Türkiye Cumhuriyeti’nin Fransa ile yaşadığı sorunlardır. Osmanlı Devleti 1 Kasım 1922 tarihinde Saltanatın Kaldırılması ile resmen son bulmuştur. Bunun ile beraber yeni devlet olan Türkiye , Osmanlı Devletinden kalma bazı sorunlar ile karşılaşmıştır. Bu sorunların çoğu Fransa ile yaşanan sorunlardır.

Lozan Barış Konferansında bu 3 sorunda tartışılmıştır. Yabancı okullar sorunu lehimize diğer iki sorun ise aleyhimize sonuçlanmıştır. Fakat Suriye Sınırı sorunu daha sonra lehimize sonuçlanmıştır. Osmanlı Borçlarının ödemesi ise Demokrat Parti döneminde bitmiştir.

Türkiye – Fransa İlişkileri

Türkiye’nin Fransa ile yaşadığı sorunlar Yabancı Okullar Sorunu , Suriye Sınırı Sorunu yani Hatay Sorunu ve Osmanlı Borçları sorunudur. Türkiye sınırları içerisinde en çok yabancı okul Fransa’ya ait olması ve Osmanlı Devleti’nin de en çok Fransa’ya borcu olmasından dolayı dolaylı olarak bu sorunlar Fransa ile yaşanmıştır. Hatay Sorunu ise direkt Fransa ile yaşanmış bir sorundur.

Milli Mücadelenin kazanılmasından sonra barış görüşmeleri için Lozan’da konferans düzenlenmiştir. İtilaf Devletleri ile Türkiye arasında geçen bu konferansta bir çok sorun çözüme kavuşmuştur. Fransa ile yaşanan sorunlardan ise ;

Yabancı Okullar sorunu Türkiye’nin koyacağı kanunlar doğrultusunda eğitimlerine devam etme kararı alınmıştır. Buna en çok Fransa karşı çıkmıştır. Fakat bu sorun Türkiye’nin iç meselesi olduğu için karışamamışlardır.

Osmanlı Borçları sorunu Osmanlı İmparatorluğundan ayrılan devletler arasında paylaştırılmıştır. En çok pay ise Türkiye’ye verilmiştir. Ödemesi Fransız frangı olarak yapılması kararı alınmıştır.

Suriye Sınırı sorunu ise antlaşmada aleyhimize sonuçlanan bir sorun olmuştur. Lozan Barış Konferansında bu sorun 1921 tarihinde Fransa ile imzalanan Ankara Antlaşmasında kabul edilen sınır olarak kalmıştır. 1936 yılında Fransa Suriye’den çekilmiş ve Suriye bağımsız olmuştur. Hatay’ı da Suriye’ye bırakmıştır. 1937 yılında Milletler Cemiyeti Hatay’ın bağımsızlığı kabul etmiştir.

1938 yılında Bağımsız Hatay Cumhuriyeti kurulmuştur. Devlet başkanı Tayfur Sökmen , başbakan Abdurrahman Melek ve Meclis başkanı Abdülgani Türkmen olmuştur.

29 Haziran 1939 tarihinde ise Hatay Cumhuriyeti , Türkiye’ye katılma kararı almıştır. Böylelikle Türkiye – Suriye sorunu lehimize sonuçlanmıştır.

Yabancı Okullar Suriye Sınırı

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir