Filistin ve Osmanlı Devleti , Araplar ile 1.Dünya Savaşındaki Gizli Antlaşma

Filistin ve Osmanlı Devleti , Filistin Ne Zaman Fethedildi ?

Filistin ve Osmanlı Devleti tarihi Yavuz Sultan Selim döneminde başlamıştır. Filistin toprakları Osmanlı padişahı olan Yavuz Sultan Selim döneminde ( 1512 – 1520 ) Mısır Seferi sırasında fethedilmiştir. 1917 yılına kadar ise Osmanlı hakimiyeti altında kalmıştır.

1.Dünya Savaşında ise Araplar , İngilizlerin tarafına geçmiş ve Osmanlı Devletine karşı savaşmıştır. Böylece Filistin toprakları da dahil olmak üzere bir Kuzey Afrika toprağı kaybedilmiştir.

Filistin Ne Zaman Kaybedildi ? Gizli Antlaşma

1916 tarihinde 1. Dünya Savaşı devam ederken Araplar ile İngiltere arasında gizli bir antlaşma imzalanmıştır. İngiltere , Arapların Osmanlı Devletine karşı savaşmaları için imzalanan gizli antlaşmada Araplara bağımsız bir Arap devletinin kurulmasının vaadini vermiştir. Araplar ile İngilizler arasında imzalanan gizli antlaşma Mac Mahon Antlaşması’dır.

İngiltere’nin Mısır Valisi Henry McMahon ile Hicaz Emiri (Araplar) Hüseyin Şerif arasında yapılmıştır.

Savaş sonrasında İngiltere ; Şam, Humus, Hama ve Halep’in tamamen Arap olmamasından dolayı buraları Araplara vermemiştir. Ayrıca Balfour Denklerasyonu ile bölgede İsrail Devleti kurulması düşünülmüştür.

Arapların , Osmanlı Devletine karşı savaşmaları ile beraber Ümmetçilik Politikası son bulmuştur.

filistin ve osmanlı

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir