Tekfur Kime Denir , Tekfur Nedir , Tekfurun Tarihi , Kısaca

Tekfur Kime Denir ?

Tekfur , Bizans İmparatorluğun ( Doğu Roma İmparatorluğu ) zamanında vali düzeyinde olan yöneticilere verilen addır. Tekfurlar genelde Anadolu ve Rumeli de ki Hristiyan olan beylerdir. Yani Anadolu ve Rumeli de ki Hristiyan olan beyler tekfurdur. Tekfurlar Bizans İmparatorluğunun merkezi dışındaki yerlerde görev yapmışlardır.

Anadolu Selçuklu döneminde ve Osmanlı Devletinin ilk yıllarında Tekfurlar ile Türkler nispeten iyi ilişkiler kurmuşlardır. Tekfurlar Türk akınlarından korunmak için Türklere vergiler ödemişlerdir. Hatta bazı tekfurlar makamlarını korumak için Türk kumandanlar ve beylerbeyleri ile akraba olmuşlardır. Kızlarını Türk kumandanlara veya oğullarına vermişlerdir. Bunların arasında Müslüman olanlarda olmuştur.

Tekfurların arasında en ünlü olanı ise Harmankaya ( Bilecik ) Tekfuru olan Köse Mihal’dir. Osmanlı Devletine ve İslam’a büyük hizmetlerde bulunmuştur. Osman Bey’in silah arkadaşı olan Köse Mihal daha sonra Müslüman olmuş ve Orhan Bey’in teklifi ile Abdullah adını almıştır. Osmanlı Devletinde Rumeli’nin fethinde önemli rol oynayan Osmanlı akıncı ailesi olan Mihaloğullarının atasıdır.

Tekfur Ne Demek , Kelime Kökeni Nedir ?

Kelime olarak Ermeniceden alınan bir kelimedir. Osmanlı Türkçesinde ise Hristiyan hükümdarlara verilen bir isim olmuştur. Tekfur kelimesi Osmanlı Türkçesidir. Ermenice ise Takavor olarak yazılmaktadır. Anlamı ise taç taşıyandır.

Kısaca Tekfur , Bizans İmparatorluğu döneminde merkez dışındaki ( Anadolu ve Rumeli ) Bizans yöneticilerine verilen isimdir. Vali düzeyinde olan bu yöneticiler Bizans’ın yıkılması ile beraber tarihe karışmıştır.

tekfur

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir