İlhak Etmek Ne Demek , İlhak Nedir , Bir Devleti İlhak Etmek Nedir ?

İlhak Etmek Ne Demek ?

İlhak etmek , bir devletin egemenlği altında olan toprakları yada bir devleti zorla başka bir devletin alması , o topraklarda hakimiyet kurmasıdır. İlhak genellikle yasa dışı bir eylem olarak bilinmektedir ve tek taraflı olarak yapılmaktadır.

Kelime anlamı olarak bağlamak , katmak , egemenliği altına almak anlamına gelmektedir.

İlhak genellikle bir yerin askeri işgalinden sonra gerçekleşmektedir. İlhakın kabul edilmesi ise diğer ülkeler tarafından kabul görmesi ile gerçekleşmektedir.

Örneğin 1908 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu , Osmanlı İmparatorluğu hakimiyeti altında olan Bosna Hersek’i ilhak etmiştir. Böylece Bosna Krizi yaşanmıştır. Daha sonra ise Almanya ilhakı kabul etmesi için Rusya’ya nota göndermiştir. Önce Rusya daha sonra ise Sırbistan ilhakı tanımıştır. 1878 yılında imzalanan Berlin Antlaşması değiştirilmiş ve Bosna İlhakı tanınanarak meşru sayılmıştır.

1961 yılında Portekiz kolonisi olan Goa, Hindistan tarafından ilhak edildi.

1980 yılında İsrail , Doğu Kudüs’ü , 2014 yılında Rusya Federasyonu , Kırım’ı ilhak etti.

Rusya’nın Ukrayna  İlhakı

30 Eylül 2020 tarihinde Rusya , Ukrayna toprağı olan  Luhansk, Donetsk, Zaporjiya ve Herson’u ilhak etmek için katılım antlaşması imzaladı. 4 bölgenin başkanı ve Rusya Başkanı Vladimir Putin’in Moskova’da gerçekleştirdiği tören ile Rusyanın 4 bölgedeki ilhakı resmileşti.

Fakat Avrupa Birliği , Ukrayna ve Birleşmiş Milletler bu ilhakı tanımadı. Daha sonra 4 bölgede yapılan referandumlar ile Ruısyanın ilhakı gerçekleşti. Ancak ilhakı uluslararası toplam kınadı ve kabul etmedi.

İlhak Etmek

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir