Bosna Krizi Nedir , Avusturya Bosna Hersek’i Ne Zaman İlhak Etti ?

Bosna Krizi Nedir ?

Bosna Krizi , 8 Ekim 1908 tarihinde Avusturya Macaristan İmparatorluğunun Osmanlı Devleti hakimiyeti , egemenliği altında olan Bosna Hersek’i tek taraflı ilhak etmesi ile uluslararası yaşanan krizdir. İlhak etmek bir devletin topraklarını zorla başka bir devletin egemenliği altına almasıdır.

Bosna Hersek Avusturya Macaristan tarafından ilhak edilmeden önce Osmanlı Devleti egemenliği olduğu halde Osmanlı İmparatorluğu bunun ile ilgilenememiştir. Osmanlı yönetimi 2.Meşrutiyetin kabul edilmesinden sonra Bosnanın ilhak edilmesinde etkisiz kalmıştır. Osmanlı hukuken olmasada ilhakı kabul etmek zorunda kalmıştır.

Bosnanın ilhak edilmesinden sonra Büyük Güçlerin ( İngiltere , Fransa gibi. ) ve Balkanlarda bulunan Sırbistan ile Karadağ’ın protestolarına yok açtı. 93 Hargi sonrasında 1878 yılında imzalanan Berlin Antlaşması krizi sona erdirmek amacı ile değiştirilmek zorunda kaldı.

Kriz ile beraber Avusturya-Macaristan ile Rusya , İtalya ve Sırbistan’ın ilişkileri bozuldu.

Yaşanan bu kriz Avusturya-Macaristan’ın diplomatik zaferi ile sonuçlanmış olsada 1.Dünya Savaşına giden yolda etkili olmuştur.

Savaşa giden yol Bosna Krizi…

Avusturya Bosna Hersek’i Ne Zaman İlhak Etti ?

5 Ekim 1908 ( 2.Meşrutiyetin ilan edilmesinden sonra ) tarihinde Bulgaristan , Osmanlı Devletinden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir. 6 Ekim 1908 tarihinde ise Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Bosna Hersek’i ilhak etmeye başlamıştır. 8 Ekim 1908 tarihinde ise ilhak etmiştir.

İlhak ettikten sonra Sırbistan seferberlik ilan etmiş ve sınırlarına asker yerleştirmiştir. Bunun üzerine Avusturya-Macaristan da seferberlik ilan etmiştir. Almanya , Rusya’ya nota göndermiş ve önce Rusya daha sonra Sırbistan ilhakı tanımak zorunda kalmıştır.

Bosna Krizi

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir