Seydibeşir Olayı Nedir , Gerçek Mi , Seydibeşir Olayı Yaşandı Mı ?

Seydibeşir Olayı Nedir ?

Seydibeşir Olayı olarak bilinen olan 1.Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen olaydır. Osmanlı Devletinin Hicaz – Yemen Cephesinde 1918 yılında esir düşen 16.Tümenin 48.Alayında yer alan askerlere karşı Seydibeşir Kampında İngiliz askerleri tarafından gerçekleştirilen eylemdir.

Olayda İngiliz ve Ermeni doktorlar su kazanlarına krizol maddesi eklemiştir. Mikrop kırma bahanesi ile 15.000 Osmanlı askeri kazanlara sokulmuş. Vücutları yanan askerler kafalarını kazanlara sokmak istememişlerdir. İngilizlerin havaya ateş etmeleri ve askerlerin kafalarına dipçik ile vurulması sonucunda Osmanlı askerleri kafalarını kazanlara sokmak zorunda kalmışlardır. Daha sonra kafalarını kazandan çıkaran askerler görme yetilerini kaybetmişlerdir.

Olaydan yaklaşık 3 yıl sonra Edirne Milletvekilleri olan Mehmet Şeref ve Faik Kaltakkıran 21 Mayıs 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine önerge vermişlerdir. Önergede bu olaya karışan İngiliz doktorlar , komutanlar ve askerlerin cezalandırılması istenmiştir. O dönemlerde başka işler ile uğraşan TBMM olay ile ilgilenemedi.

Seydibeşir Olayı Yaşandı Mı ?

2009 yılında , MHP Grup Başkanvekili olan Oktay Vural bu konuyla ilgili soru önergesi verdi. Dönemin Milli Savunma Bakanı olan Vecdi Gönül böyle bir olayın yaşanmadığı belirtti. Fakat tarihçi Cezmi Yurtsever ise bu olayın yaşandığını belirtmiştir.

Hatta Cezmi Yurtseverin bu olay ile ilgili Gözlerim Eyvah adlı bir eseri vardır.

Seydibeşir Olayı

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir