Ümit Burnunu Kim Keşfetti , Ümit Burnu Nerede , Coğrafi Keşifler

Ümit Burnunu Kim Keşfetti ?

Ümit Burnunu 1488 yılında Portekizli kaşif olan Bartolomeu Dias keşfetmiştir. Ümit Burnu Güney Afrika’da bulunan Cape Yarımadası’nın ucunda bulunmaktadır.

İstanbul’un Fethedilmesi ile beraber Akdeniz ve Baharat Yolu’nun hakimiyeti Osmanlı Devletine geçmiştir. Farklı ticaret yolları bulmak için özellikle Portekiz ve İspanyollar keşiflere çıkmıştır. Böylelikle Coğrafi Keşifler başlamıştır.

Bartolomeu Dias , Portekiz Krali 2.Joao’nun emri ile doğuya ve orada bulunan baharatlara ulaşabileceği bir deniz yolu bulmak için yola çıkmıştır. 1488 yılında burayı keşfetmiş ve Fırtınalar Burnu anlamına gelen Cabo das Tormentas adını vermiştir. Bunun nedeni ise gemilerin batmasına neden olabilecek kadar büyük fırtınaların ve kayalıkların olmasıdır. Kral ise adını daha sonra Ümit Burnu olarak değiştirmiştir. Bazı kaynaklara göre adının değiştirilmesinde ki neden gemide bulunanların korkmaması ve cesaretlerini kaybetmemelerini istemesidir.

Bu ve bunun gibi ticaret yollarının bulunması ile beraber Osmanlı Devletinin deniz yolundan kazandığı ticaret vergilerinin düşmesine neden olmuştur. Fakat 1497 – 1498 yılları arasında başka bir Portekizli kaşif olan  Vasco da Gama Afrika’yı dolaşarak Hindistan’a kadar uzanan bir deniz yolu bulmuştur. Bu deniz yolu uzun yıllar boyunca Avrupa ve doğu ülkeleri arasında tek deniz yolu olarak kullanılmıştır. Böylelikle Osmanlı Devletinin elinde bulunan Akdeniz tekrar önemini kazanmış ve bu yoldan vergi almıştır.

Ümit Burnunu Kim

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir