Burjuva Ne Demek , Kimlere Burjuva Denir , Burjuva Sınıfı Nedir ?

Burjuva Ne Demek ?

Burjuva sözcüğü 19. yüzyılda Fransızcadan Türkçeye geçmiştir. Türk Dil Kurumuna göre karşılığı kentsoyludur. Kelime kökeni ise Latince burgus yani kale burcu anlamına gelmektedir. Bunun nedeni ise Orta Çağda genellikle kentler surlar ile çevrilmiştir. Surların içinde zengin soylu kişiler dışında ise köylü işçi sınıfı olan kişiler yaşamaktaydı.

Eski Fransızca da burgeois sözcüğü şehirde yaşayan kişiler anlamına gelmekteydi. 1560 yıllarında ise orta sınıf kişiler için kullanılmıştır. 1883 yılında ise kapitalist, proletaryayı sömüren herkes olarak tanımlanmıştır.

Kimlere Burjuva Denir ?

Sosyal statüsünü ve gücünü zenginliğinden , işveren konumundan ve eğitiminden alan kişilerdir. İşçi , köylü ve soylu olmayan kişilere denilmektedir. Bu kişilerin oluşturduğu gruplara burjuvazi denilmektedir.

Dünya tarihinde gerçekleşen birçok olayın burjuvazi sınıflar tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Bu sınıflar mülkiyet hakkını güvence altına alabilmek için diğer sınıflar ile sürekli çatışma halinde olmuşlardır. Burjuvaların ekonomik alanda seçtikleri ekonomik görüş liberalizmdir. Fransız, Amerikan ve İngiliz Devrimleri burjuvalar tarafından gerçekleştirildiği için bu devrimlere Burjuva Devrimleri de denilmektedir.

Sloganları Adam Smith’in söylediği ” Bırakın yapsınlar bırakın geçsinler ” olmuştur.

Burjuva Sınıfı Ne Zaman Ortaya Çıktı ?

1600 lü yıllardan sonra dünyada bir çok değişikliler meydana gelmiştir. Bu yıllarda Almanya da dini içerikli Reform , İtalya da sanat alanında Rönesans , Fransız İhtilali , Coğrafi Keşifler ve İngiltere de Sanayi devrimi hep peş peşe gelmiştir. Bu olaylardan sonra toprağa dayalı güç anlayışı önemini yitirmiş ve Burjuvazi Sınıfı ortaya çıkmıştır. Bu sınıfta yer alan kişiler zengin doğmamış ve miras kalmamışlardır. Bu sınıftakiler soylu değillerdir. Sonrada ticaret yaparak yada çeşitli yollar ile zengin olmuş kişilerdir.

İlk başlarda kazandıkları para ile toprak almışlardır. Daha sonra ise asıl gücün toprakta olmadığı kanaatine varmışlar ve toprak almayı reddetmişlerdir. Burjuva Sınıfı devlet yönetiminde söz sahibi olmak istemişlerdir. Fakat buna soylu sınıfı karşı çıkmıştır. Soylu Sınıfı ise zenginlikler miras yolu ile kalan topraklardır.

Kuzey – Güney Amerika İç Savaşı soylular ile Burjuvalar arasında yaşanmıştır. Burjuvalar Kuzey’de fabrikalar kurmuş fakat çalıştıracak işçi bulamamıştır. Avrupa dan işçi getirmelerine rağmen bu yeterli olmamıştır. Toprak sahipleri ise topraklarında köle çalıştırmışlardır. Burjuvaziler köleliğin kaldırılmasını istediler. Soylular ise ellerinde ki köleleri kaybetmek istemediler. Böylece Mavi Üniformalılar ( Yankee – Kuzeyde yaşayanlar ) ve Gri Üniformalılar arasında savaş çıkmıştır. Savaşı Kuzeyliler kazanmış ve kölelik ortadan kalkmıştır. Köleler artık karın tokluğuna buldukları ilk fabrikalarda işçi olarak çalışmaya başlamışlardır.

Burjuva Sınıfının ortaya çıkması ile Merkantalizm yani Ticaretçilik politikası doğmuştur.

Burjuva

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir