Ankara Savaşı Sonuçları , Tarihi , Önemi , Nedenleri , Hangi Padişah

Ankara Savaşı Nedir ?

Ankara Savaşı yada Ankara Muharebesi 20 Temmuz 1402 ( bazı kaynaklara göre 28 Temmuz 1402’dir ) tarihinde Osmanlı Devleti ile Timur İmparatorluğu arasında yapılan savaştır. Dönemin Osmanlı padişahı 1.Beyazıt yani Yıldırım Beyazıt’tır. Savaş Ankara’da bulunan Çubuk Ovası’nda gerçekleşmiştir.

1400 yılında Timur , Pasinlere geldiğinde bazı Anadolu Beylerbeyleri Timur’a sığındı ve Beyazıt’ın ellerinden aldığı toprakları geri almasını istediler. Timur bu kişileri kendi tarafına çekti. Yıldırım Beyazıt ise bu kişilerin kendisine tabi olmasını ve vergi vermesini istedi. Timur ise buna karşılık , Haçlılar ile savaşta olduğu için saldırmadığını ve haddini bilmesi gerektiğini yazdı. Timur ve Beyazıt arasında ki mektuplaşmalar giderek şiddetini arttırdı ve sürekli hakaret , tehdit içermeye başladı.

En son Timur , Kara Yusuf ve ailesinin kendisine teslim edilmesini istedi. Yıldırım Beyazıt ise bunu reddetti. 1402 yılında Timur , Kemah Kalesini ele geçirdi. Bu olaydan sonra Beyazıt’ın hakaret içeren mektubu elçiler tarafından Timur’a verildi.

Beyazıt’ın ordusunun harekete geçtiğini öğrenen Timur’da ordusunu harekete geçirdi. İki ordu da Ankara’nın Çubuk ordusunda karşı karşıya geldi. Timur’un ordusunun 150 ile 800 bin arasında olduğu ve savaş fillerinin olduğu bilinmektedir. Yıldırım Beyazıt’ın ordusu ise yaklaşık olarak 70 ile 300 bin kişi arasındadır.

Savaşı Timur İmparatorluğu kazanmıştır. Savaş sonrasında ise Yıldırım Beyazıt’ı ve oğlu Şehzade Mustafa’yı esir olarak almıştır. 1402 yılında tahtın boş kalması ile 11 yıl sürecek olan taht yarışı yani Fetret Devri yaşanmıştır.

Ankara Savaşı kısaca , 20 Temmuz 1402 tarihinde Timur İmparatorluğu ile Osmanlı Devleti arasında olan savaştır. Savaş Yıldırım Beyazıt döneminde Ankara’nın Çubuk Ovasında gerçekleşmiştir. Savaşın nedeni hükümdarlar taleplerini karşılıklı olarak reddetmesidir. Savaşı Osmanlı Devleti kaybetmiştir. Savaş sonunda padişah Yıldırım Beyazıt ve oğlu Şehzade Mustafa ( daha sonra Düzmece Mustafa olarak geri gelecek. ) esir düşmüştür. Tahtın boş kalması ile 11 yıl boyunca Fetret Devri yaşanmış ve Osmanlı tahtı boş kalmıştır.

Ankara Savaşı Nedenleri

Celayir hükümdarı Ahmet Han ve Karakoyun Hükümdarı Kara Yusuf  , Timur’dan kaçarak Osmanlı’ya sığınmıştır. Bunun üzerine Timur Yıldırım Beyazıt’tan bu hükümdarları teslim etmesini istemiştir. Yıldırım Beyazıt bunu kabul etmemiştir.

Beyazıt Timur’a sığınan bazı Anadolu Beylerbeylerinin tekrar kendisine tabi olmasını istemiştir. Bu olay ile ilgili iki hükümdar sürekli mektuplaşmış ve birbirlerine meydan okumuşlardır. Mektuplarda sürekli hakaret ve tehditler olmuştur.

Bunun üzerine Timur Sivas , Halep ve Şam’ı istila etmiştir. Timur , istiladan sonra Bağdat’a doğru yönelmiştir ve bu duruma Yıldırım Beyazıt karşılık vererek Erzincan’ı istila etmiştir. Artık savaş kaçınılmaz duruma gelmiştir.

Her iki hükümdarında Anadolu’da hakimiyet kurmak istemesi.

Ankara Savaşı’nın Sonuçları

Osmanlı padişahı 1.Beyazıt esir düşmüştür. Şehzade Mustafa’yı da esir alarak Semerkant’a götürmüştür. ( Yıldırım Beyazıt 1403 yılında vefat etmiştir. Şehzade Mustafa ise 1405 yılında Timur’un ölümünden sonra serbest bırakılmıştır. )

Osmanlı Devleti savaşı kaybetmiştir.

Taht kavgalarına neden olmuş ve 11 yıl sürecek olan Fetret Devri başlamıştır. ( Taht mücadelesini Mehmet Çelebi kazanmış ve 2.kurucu olarak adlandırılmıştır. )

Savaş başlamadan önce İstanbul Kuşatmasında olan Osmanlı savaş ile beraber kuşatmayı kaldırmıştır. Böylelikle İstanbul’un Fethi gecikmiştir.

Anadolu siyasi birliği bozulmuş ve beylikler yeniden kurulmuştur. (Karesi ve Kadıburhanettin beylikleri hariç)

Timur , İzmir’e kadar ilerlemiş ve İzmir’i Haçlılardan almıştır.

Karakoyunlular ve Akkoyunlular güçlenerek Osmanlı’ya rakip haline geldiler.

Osmanlı hazinesi ve arşivleri yağmalandı. Bu olay Osmanlı’nın kuruluş dönemine dair daha az belge olmasına sebebiyet vermiştir.

Ankara Savaşı Önemi

İlk defa bir Osmanlı padişahı esir düşmüştür. 1402 yılında başlayıp 1413 yılına kadar sürecek olan Fetret Devri yaşanmıştır.

Yıldırım Beyazıt’ın esir düşmesi ile Osmanlı tahtı 11 yıl boş kalmıştır. 11 yıl boyunca 1.Beyazıt’ın oğulları arasında taht savaşı yaşanmıştır.

Anadolu Siyasi Birliği sağlanmaya çalışırken bir anda bozulmuştur. Beylikler tekrar Osmanlı Devleti’nden ayrılmıştır.

Yıldırım Beyazıt savaş başlamadan önce İstanbul Kuşatmasındadır. Savaşın başlaması ile birlikte kuşatmayı kaldırmıştır. Bu yüzden İstanbul’un fethi gecikmiştir.

Ankara Savaşı ve Fetret Devri

Osmanlı Devletinin savaşı kaybetmesi ve savaşta padişah Yıldırım Beyazıt’ın esir alınması ile beraber Osmanlı tahtı boş kalmıştır. 1402 yılında boş kalan taht 1413 yılında Çelebi Mehmet yani 1.Mehmet’in tahta geçmesi ile son bulmuştur.

Bu 11 yıllık sürede Beyazıt’ın oğulları olan Şehzade Mehmet , Şehzade İsa , Şehzade Süleyman ve Şehzade Musa taht yarışına girmiştir. Bu dönemin en önemli olaylarından birisi Şehzade Musa’nın İstanbul’u ( 1411 ) kuşatmasıdır.

Dağılmanın eşiğine gelen Osmanlı Devletinde taht mücadelesini Çelebi Mehmet kazanmıştır. Osmanlıyı dağılmaktan kurtardığı için kendisine 2.kurucu denilmiştir.

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.

Ankara Savaşı

Soru Cevap

Ankara Savaşı

Hangi Padişah döneminde olmuştur ? – Birinci Beyazıt döneminde gerçekleşmiştir.

Kimler arasında olmuştur ? – Timur ile 1.Beyazıt arasında olmuştur.

Ne zaman oldu ? 1402 yılında olmuştur.

Kimler arasında oldu ? – Timur İmparatorluğu ile Osmanlı Devleti arasında olmuştur.

Tarihi , Ne zaman oldu ? – 20 Temmuz 1402

2 thoughts on “Ankara Savaşı Sonuçları , Tarihi , Önemi , Nedenleri , Hangi Padişah

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir