İslamiyet Sonrası Türk Devletleri Savaşları Hangileridir , Önemli Savaşlar

İslamiyet Sonrası Türk Devletleri Savaşları

İslamiyet kabul edildikten sonra Türk Devletlerinin yapmış oldukları önemli savaşlar şu şekildedir ;

Dandanakan Savaşı – Büyük Selçuklu Devleti resmen kuruldu.

Pasinler Savaşı – İlk Türk – Bizans Savaşı yapıldı

Malazgirt Savaşı – Yurt Açan Savaş

Miryokefalon Savaşı – Yurt Tutan Savaş

Yassı Çemen Savaşı – Harzemşahlar yıkıldı.

Kösedağ Savaşı – ASD yıkıldı.

Büyük Selçuklu Devleti Savaşları

Dandanakan Muharebesi

23 Mayıs 1040 tarihinde Büyük Selçuklu Devleti ile Gazneliler arasında yapılmıştır. Tuğrul Bey ve Çağrı Bey , Oğuz Boyları için yurt arayışındadır. Horosan Bölgesinde bulunmuşlardır. Bu bölgeye sürekli Gazneliler akınlar düzenlemiştir. 1040 yılında ise Gazneliler ile Büyük Selçuklu Devleti arasında Dandanakan Savaşı gerçekleşmiştir. Savaşı Büyük Selçuklu Devleti kazanmıştır.

Savaşın önemi ise savaş ile beraber Büyük Selçuklu Devleti resmen kurulmuş , Gazneliler yıkılış sürecine girmiştir.

Pasinler Savaşı 

10 Eylül 1048 tarihinde Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu ( Doğu Roma ) arasında gerçekleşmiştir. İbrahim Yınal Bey’in Anadolu Seferinde gerçekleşen savaş Bizans’a bağlı olan Erzurum bölgesinde olmuştur. Savaşı Selçuklular kazanmıştır.

Savaşın önemi ise Bizans İmparatorluğu ile Büyük Selçuklu Devleti arasında yapılan ilk savaştır. Bunun yanı sıra ilk Türk – Bizans savaşıdır.

Malazgirt Savaşı

26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılmıştır. Selçuklu hükümdarı Alp Arslan ve Bizans hükümdarı Romen Diyojen’dir. Savaş günümüzde bulunan Muş ilinde gerçekleşmiştir. Bizans ordusunda paralı askerlik yapan Kıpçaklar ve Peçenekler taraf değiştirmiş ve Selçuklu tarafına geçmiştir. Savaşı Büyük Selçuklu Devleti kazanmıştır.

Savaşın önemi ise savaştan sonra Anadolunun kapıları Türklere açılmıştır. ” Yurt Açan Savaş ” olarak bilinmektedir. Anadolu’da beylikler kurulmaya başlanmıştır. Savaştan sonra Bizans’ın çağrısı ile Müslümanlara karşı Haçlı Seferleri başlamıştır.

Anadolu Selçuklu Devleti Savaşları

Miryokefalon Savaşı

17 Eylül 1176 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında yapılmıştır. Anadolu Selçuklu hükümdarı 2.Kılıçarslan , Bizans hükümdarı ise 1.Manuil’dir. Savaşı ASD kazanmıştır.

Savaşın önemi ; Yurt Tutan Savaş olarak bilinmektedir. Avrupalı tarihçiler Anadolu’ya Türkiye demeye başlamış ve Anadolu’da ki Türk hakimiyeti kabul edilmiştir. Bizans , Anadolu’yu Türklerden geri alma ümidini kaybetmiştir.

Yassıçemen Savaşı

10 – 12 Ağustos 1230 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti ile Harzemşahlar arasında yapılmıştır. Savaşı ASD kazanmıştır.

Savaşon önemi ; Harzemşahlar yıkılma sürecine girmiştir. Anadolu Selçuklu Devletinin ise sınırları genişlemiştir. Fakat Moğollar ile komşu olmuştur.  Bu durum Anadolu Selçuklu Devletini kötü etkilemiştir.

Kösedağ Savaşı

Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında yapılmıştır. Anadolu Selçuklu Devletinin komutanı dönemin hükümdarı olan 2. Gıyasettin Keyhüsrev , Moğolların komutanı ise Baycu Noyan’dır. Savaşı Moğollar kazanmıştır.

Savaşın önemi ise Anadolu Selçuklu Devleti yıkılma sürecine girmiştir. Moğollar Anadolu’yu istila etmiş ve Türk Siyasi Birliği bozulmuştur. 2.Türk Beylikleri dönemi başlamıştır.

Türk Devletleri Savaşları

İslamiyet sonrası Türk Devletleri Savaşları  …

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir