İrade-i Milliye Gazetesi Nedir , Hangi Kongrede Çıkarıldı , Nerede ?

İrade-i Milliye Gazetesi Nedir ?

Ulusal İrade anlamına gelen İrade-i Milliye gazetesi Sivas Kongresinde verilen bir karar ile çıkarılmıştır. 1919 yılında İtilaf Devletleri işgalleri ile beraber Anadolu’da Türk Kurtuluş Savaşı başlamıştır. İradei Milliye Gazetesi de Milli Mücadelenin ilk yayın organı olmuştur.

11 Eylül 1919 tarihinde Sivas Kongresinde çıkarılma kararı alan gazete ilk sayısını 3 gün sonra 14 Eylül 1919 tarihinde çıkartmıştır. Gazete neden bağımsızlık savaşına girildiği ve son durumların ne olduğu kamuoyuna aktarılmıştır. Ayrıca Damat Ferit Paşa hükümetinin düşürülüp Ali Rıza Paşa hükümetinin kurulmasında önemli rol oynamıştır.

Vilayet Matbaasında basılan gazetenin müdürü henüz 22 yaşında olan Demircizade Selahaddin seçildi. Mazhar Müfit Bey ise Yazı İşleri Müdürü oldu.

İrade i Milliye , Temsil Heyetinin Sivasta bulunduğu dönemlerde toplamda 16 sayı çıkartmıştır. Heyeti Temsiliye’nin Ankara’ya taşınmasından sonra ise bölgesel bir gazete olarak 1922 yılına kadar devam etmiştir. Temsil Heyetinin yayın organı olan İradei Milliye Gazetesi , heyetin Ankara’ya taşınması ile beraber yerini Milli Mücadelenin yeni yayın organı olan 10 Ocak 1920’de kurulan Hakimiyeti Milliye Gazetesine bırakmıştır.

Hakimiyeti Milliye Gazetesi’nin Milli Mücadelenin yeni yayın organı olması ile beraber İradei Milliye Gazetesi Milli Mücadeleyi savunan bir gazete olarak devam etti. Müdürlüğüne ise İttihat ve Terakki üyesi olan Halis Turgut geçti. Gazete 1921 yılında İstiklal Mahkemeleri tarafından 2 kere kapatıldı. 1922 yılında ise tamammen kapatıldı.

Kısaca İrade-i Milliye Gazetesi , Sivas Kongresinde çıkarılan , Milli Mücadelenin ilk yayın organı olan gazetedir. Temsil Heyetinin Ankara’ya taşınması ile beraber yerini Hakimiyeti Milliye Gazetesine bırakmıştır.

İrade-i Milliye

İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir