Filistin Bayrağı ve Osmanlı
Filistin bayrağı , Filistin halkını ve devleti temsil eden sembolik bir bayraktır. Bayrak ilk olarak 1.Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. Mekke Emiri olan Şerif Hüseyin 1.Dünya Savaşında İngilizler ile anlaşarak Osmanlı Devletine karşı isyan çıkarmıştır. 1916 yılında çıkan bu isyanda Filistin bayrağı Arap Ayaklanmasının sembolü olarak kullanıldı. Pan-Arap renkleri olan beyaz , siyah , yeşil ve kırmızı rengi ilk kez İngiliz diplomat olan Mark Sykes tek bayrak altında toplamıştır. Yani ayaklanmalarda kullanılan bayrak Mark Sykes tarafından oluşturulmuştur.
Osmanlı Devletine karşı Arapların yaptığı Arap Ayaklanmasında kullanılan bu sembolik bayrak daha sonra ilk defa 1964 yılında Filistin Kuruluş Örgütü tarafından kabul edildi. 15 Kasım 1988 yılında ise bağımsız Filistin Devletinin bayrağı olarak kullanılmaya başlandı.
Filistin Bayrağı Anlamı Nedir ?
Bayrak yeşil , beyaz ve siyah renklerde şeritlerden oluşmaktadır. Bayrağın en solunda ise bayrağı ortalayacak şekilde kırmızı renkte ikizkenar üçgen bulunmaktadır. Bayrakta bulunan renkler Pan – Arap renkleridir. Bu renklerin her biri farklı bir Arap hanedanını yada dönemini temsil etmektedir.
Siyah renk Abbasileri , beyaz renk Emivileri , yeşil renk Fatimileri ve kırmızı renk Haşimilerin rengidir.
14.yüzyılda yaşayan Iraklı şair Safiyeddin El-Hilli bu renkler için “beyaz eylemlerimiz, siyah savaşlarımız, yeşil bölgelerimiz ve kırmızı kılıçlarımız” demiştir. Yani bayrakta bulunan beyaz renk barış ve umudu , siyah renk acıları ve mücadeleyi , yeşil renk verimli topraklarını ve kırmızı renk bağımsızlık arzusunu temsil etmektedir.
Bu renkler ilk kez Arapların Osmanlı Devletine karşı 1916 yılında çıkarttığı Arap Ayaklanmalarında İngiliz diplomat olan Mark Sykes tarafından tek bir bayrakta toplandı. Günümüzde Filistin bayrağı olarak bilinen bu bayrak bir çok Arap devletlerinin bayraklarına ilham vermiştir.
Filistin Bayrakları
İnstagram adresimiz için buraya tıklayabilirsiniz.